DR. SZÁJER JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Megértem az SZDSZ és Bauer Tamás aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy huszonöt percen keresztül kellett magyarázni a bizonyítványt, hogy miért mentek bele ilyen körülmények között egy ilyen alkotmánymódosításba; valóban elég hosszú idő kell, hogy ezt világosan meg lehessen érteni; és ezt a lelkiismeretfurdalást értem is, hiszen az SZDSZ nélkül az MSZP egyedül nem tudott volna ezeknek a hatalmi ambícióknak engedni. De nem ezért kértem szót. Egyetlenegy rövid pont erejéig kértem szót, ez pedig azért történt, mert esetleg a közvélemény vagy azok, akik még ilyenkor is hallgatják a beszélgetésünket, téves képet alakíthat ki azzal kapcsolatban, hogy mi a Fidesz igazságügyi reformmal kapcsolatos koncepciója, illetőleg mi az igazságügyi rendszerrel kapcsolatos álláspontja.
Szeretném rögzíteni, hogy a Fidesznek továbbra is az az álláspontja, hogy egy igazságszolgáltatási tanácsra van szükség, amely a bíróság függetlenségét garantálja, valamint a kétfokú fellebbezési rendszer és négyfokú bírósági rendszer híve. Ezt szeretném rögzíteni úgy, ahogyan azt a '93-as programunkból világosan elmondta, és amilyen álláspontot a Fidesz az alkotmány-előkészítő bizottság ülésén elfoglalt, és amelyben kisebbségben maradt - vagy legalábbis nem kisebbségben, de nem volt meg az ötpárti egyetértés. Szeretném rögzíteni, hogy ez az álláspontunk továbbra is így van.
Ha jól odafigyel arra, hogy a Fidesz mit állított az igazságügyi reformmal kapcsolatban, akkor azt állítottuk, hogy ahhoz nincsenek meg a feltételek, hogy ennek bevezetése megtörténjen, és annak nincsenek meg a feltételei, hogy olyan módon, ahogy ezt a kormánykoalíció szeretné. Tehát egy rohammunkában készülő, átgondolatlan rendszerről van szó, amely a polgári perrendtartás és a bírósági törvények módosításának, melyek általában hosszabb távra meghatározzák a bírósági rendszert, nincsenek meg a feltételei, hogy ezt megfelelően bevezessük. Ez a Fidesz álláspontja a bírósági rendszerrel kapcsolatban; szeretném Bauer Tamás figyelmét felhívni.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem