SZABÓ RUDOLFNÉ DR.

Teljes szövegű keresés

SZABÓ RUDOLFNÉ DR.
SZABÓ RUDOLFNÉ DR. (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény jelenlegi módosítása nem tekinthető nagy horderejű és nagy terjedelmű törvényjavaslatnak. Ugyanakkor az a tény, hogy tíz paragrafust módosít, indokolta volna a napirendre tűzés alaposabb előkészítését. S ha ez nem is történt meg, úgy gondoljuk, jogosan merül fel az az igény, hogy a mai napon ne kerüljön sor az általános vita lezárására. Az SZDSZ-frakciónak ez kifejezetten kérése, és kérem az elnök urat, hogy méltányolja ezt.
S most a törvényjavaslatra vonatkozó néhány megállapítás:
Mint az elhangzott, az Alkotmánybíróság 1996. évi határozata ez év június 30-ával megszünteti az idegennyelv-tudási pótlékot a nyelvtanári, a tolmács, valamint a fordítói munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottaknál. Emiatt mindenképpen szükségessé vált a közalkalmazotti törvény módosítása, mégpedig a hátralevő idő rövidsége miatt igen sürgősen.
A módosítás alkalmat ad arra, hogy néhány más problémát is rendezzünk, hajtsuk végre a pontosításokat, hozzuk szinkronba a különböző törvényeket. Így például indokolt kiterjeszteni a közalkalmazotti törvény hatályát az önkormányzattal közvetlenül munkaviszonyban álló személyekre is.
A módosítás összhangban van a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalásával, amely rögzítette, hogy a háziorvosok közalkalmazotti jogviszony alá tartoznak. Egyes településeken költségtakarékos és egyéb megfontolások okán olyan költségvetési intézményeket nem hoznak létre, amelyek az egészségügyi szolgáltatásokban fejtenék ki tevékenységüket. Ezért önálló költségvetési intézmény hiányában indokolt volt rendezni e paragrafus szerint is a helyi önkormányzattal jogviszonyban állók helyzetét. Amennyiben ez megtörténik, meg kell határozni, ki gyakorolja a kinevezés, a felmentés, a fegyelmi eljárás megindításának jogát, ki állapítja meg a fegyelmi büntetés mértékét.
A javaslat egyértelművé teszi a képviselő-testület hatáskörébe tartozó közalkalmazotti jogviszonnyal kapcsolatos hatásköröket. Ezzel összhangban van a bírói gyakorlat is.
Új a fegyelmi felelősségre vonatkozó határidő-megállapítás, amely szerint a polgármester tudomásszerzésétől kell számítani a fegyelmi vétség elkövetését. Jelenlegi gyakorlat, hogy a fegyelmi tanács tagjait és a vizsgálóbiztost a képviselő-testület saját tagjai közül jelöli. Rendezi ezenkívül a közalkalmazotti jogviszonnyá való átalakulás esetén a helyi önkormányzattal '92. július 1-je után fennállt munkaviszony beszámításának módját is.
Szintén indokolt a módosításnak az a szakasza, amely a húsz főnél kevesebb munkaerőt foglalkoztató intézményeknél az öt fő elbocsátását is csoportos létszámleépítésnek minősíti, s a munka törvénykönyvében előírtaknak megfelelően érvényesíteni kívánja a bejelentési kötelezettséget. Ezen túlmenően pedig a megfelelő szintű érdekegyeztető tanácsban külön egyeztetési kötelezettséget ír elő.
A munka törvénykönyve és a közalkalmazotti törvény közötti összhang megteremtését szolgálja az ionizáló sugárzásnak kitett és az állandó jelleggel föld alatt dolgozók pótszabadságának meghatározása. Pontosítja a közalkalmazott illetménypótlékra való jogosultságát, ha a munkaideje nagyobb részét egészségkárosító kockázatok között dolgozza le. Ezzel egyidejűleg a védőeszköz használatát és a pótlékot a kockázat mértékéhez igazítja.
A pótlékra jogosító munkaköröket kollektív szerződés állapítaná meg, és ugyanígy a pótlék mértékét a pótlékalap 30-100 százalékában. Kérdésként merült fel, az érdekegyeztetés megtörtént-e e vonatkozásban - s mint azt miniszter úrtól hallottuk, a munkavállalói oldal nem támogatja e módosítást.
Az 5. § szerint úgy módosulna a közalkalmazotti törvény, hogy a miniszter határozza meg a készenlét, az ügyelet elrendelésének feltételeit, valamint a készenlét alatt végzett munka díjazásának mértékét. Ez ugyan a költségvetési intézményekre többletterheket ró, de a tisztázatlanságot mindenképpen meg kellene szüntetni.
Végül is az SZDSZ frakciócsoportja elfogadásra javasolja a törvénymódosítást a szükségessé váló módosító indítványokkal együtt. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem