BALSAY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Eredetileg hozzá kívántam szólni, majd hallottam kormánypárti és ellenzéki képviselőtársaim okos érvelését, így csak két percben szeretném összefoglalni a Fidesz-Magyar Polgári Párt véleményét, elsősorban a közalkalmazotti törvény módosításából fakadó feladatokról és felelősségünkről.
Polgármesterként átéltem az 1992-es közalkalmazotti törvény hatásait, és emlékszem az 1993. december 27-én a tisztelt Ház által meghozott szabályozás következményére, amely egyenes úton vezetett a közalkalmazottak közül a pedagógusok esetében a lehetséges "F" kategóriához és annak következményeihez. Külön tisztelettel üdvözlöm azokat a szavakat, amiket előttem Szöllősi Istvánné és polgármester úr - itt képviselőtársként - elmondott.
Legszentebb közügynek mi a közoktatást tartjuk, és azt tartjuk helyesnek, ha az önkormányzatok - zömében kötelező feladatként és saját kötelező tisztességüknél fogva is - fontos szerepet szánnak e legszentebb közügynek. Ezért a pedagógusok más módon való bérezése, pótlékrendszerük kialakítása a tisztelt Ház egyik nagy felelőssége. Itt csak utalni szeretnék arra, hogy ezen túlmenően, amikor a jövő évi költségvetésről beszélünk, akkor az önkormányzati költségvetéseknél is őszintén egymás szemébe kell néznünk, és amikor az Érdekegyeztető Tanácson döntenek a megállapodásokról, akkor gondolni kell arra is, hogy az önkormányzatoknál folyó forrásszabályozás adja meg a lehetőséget a nagyvárosoknak, a megyei önkormányzatoknak és a kistelepüléseknek egyaránt, hogy az általunk elfogadott bértáblázatot be is tudják tartani.
Ma egy nagyvárosnak - és ez természetes - a saját bevételeiből hozzá kell ehhez tennie; a kistelepüléseknél ugyanakkor az önhiki elég szűkös és ezres nagyságrendet elérő kereteiből lehet erre számítani. Az önkormányzati költségvetés készítésénél tehát majd újra szembekerülünk azzal, hogy annak, amiről most itt tárgyalunk, az önkormányzatok mint az ország legnagyobb munkáltatói miként tudnak eleget tenni.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt ott is támogatni fogja ezeket a gondolatokat, hiszen a legszentebb közügy a közoktatás. Köszönöm a figyelmet. (Taps mindenhol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem