DR. VARGA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Köztársaság legfőbb ügyésze átiratában indítványt tett Boldvai László országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére az alábbi indokokkal:
Boldvai László 1996. február 2-án - a Magyar Szocialista Pártban betöltött tisztségére utalással - telefonon tényként közölte dr. Tocsik Mártával, hogy az Arány Rt. lesz az alvállalkozója annak a tevékenységnek, amit dr. Tocsik Márta az ÁPV Rt. megbízásából teljesít, s noha jelezte, hogy az Arány Rt. tényleges munkát nem végez, mégis kikötötte, hogy dr. Tocsik Márta a neki kifizetendő összeg egyharmadát az Arány Rt. részére utalja át.
(17.40)
1996 márciusában dr. Tocsik Márta és az Arány Rt. 1995. december 6-ára visszadátumozott megállapodást írt alá. 1996. február 12-én az ÁPV Rt. képviselője és dr. Tocsik Márta az önkormányzatokkal kötendő egyezségek előkészítésére vonatkozó írásbeli szerződést megkötötte. A szerződés alapján az ÁPV Rt. 1996. május 8-án 355 millió 11 ezer 759 forintot utalt át, melyből dr. Tocsik Márta 1996. május 10-én 118 millió 337 ezer 261 forintot az Arány Rt. számlájára továbbított.
1996. május 23-án Budai György kezdeményezésére dr. Tocsik Márta találkozott Boldvai Lászlóval és Budai Györggyel - utóbbiról úgy tudta, hogy az a Szabad Demokraták Szövetségének főpénztárosa -, akik közölték vele, hogy a megbízást csak akkor tarthatja meg, ha ők támogatják, és ezért az ÁPV Rt.-től kapott megbízási díj 25-25 százalékát a Boldvai László és Budai György által megnevezett számlára átutalja. Erre nézve ezt követően dr. Tocsik Márta az Arány Rt.-vel és az Utilitas Rt.-vel szerződést kötött.
1996. július 24-én dr. Tocsik Márta és az ÁPV Rt. képviselője között újabb szerződés jött létre, melynek alapján 1996. augusztus 9-én dr. Tocsik Márta részére 449 millió 106 ezer 800 forintot utalt át az ÁPV Rt. Ebből dr. Tocsik Márta 1996. augusztus 12-én 112 millió 276 ezer 700 forintot az Utilitas Rt., 1996. augusztus 13-án 112 millió 276 ezer 700 forintot pedig az Arány Rt. számlájára átutalt, mely összegek megfeleltek a fent említett megállapodásoknak.
Az Arány Rt. és az Utilitas Rt. dr. Tocsik Márta számára a szerződések alapján tevékenységet nem végzett. Az Arány Rt. a cégbírósághoz benyújtott kérelmét - a cég nevét illetően - megváltoztatta, ezért a céget 1996. augusztus 26-án Tipic Rt. néven jegyezték be a cégjegyzékbe. Ezzel a névváltoztatással magyarázható, hogy 1996. október 16-án a Tipic Rt. utalta vissza dr. Tocsik Márta számlájára az Arány Rt.-nek korábban két alkalommal átutalt összesen 230 millió 613 ezer 961 forintot.
Az Utilitas Rt. 1996. október 21-e és október 28-a között négy részletben összesen 112 millió 276 ezer 700 forintot a Fővárosi Bíróság letéti számlájára fizetett be.
Tisztelt Országgyűlés! A fentiek alapján a legfőbb ügyész átirata szerint Boldvai László országgyűlési képviselő alaposan gyanúsítható a büntető törvénykönyv 256. § (1) bekezdésébe ütköző és a (3) bekezdés első fordulata szerint minősülő, folytatólagosan elkövetett befolyással, üzérkedéssel.
Az Országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága az 1997. január 20-ai zárt ülésén megtárgyalta a mentelmi ügyet, és meghallgatta az érintett képviselőt is. Boldvai László ártatlanságát hangoztatta, ezzel egyidejűleg kérte mentelmi jogának felfüggesztését, hogy a büntetőeljárás során megnyugtató módon tisztázhassa magát. A bizottság nyilvánvalóan nem foglalkozhat az ügy büntetőjogi megítélésével.
Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének indítványa alapján a mentelmi bizottság egyhangú határozatával azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Boldvai László országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben függessze fel. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem