DR. LOTZ KÁROLY

Teljes szövegű keresés

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egy kényes kérdést érintett, és alapvetően egyetértek a kérdésfeltevés lényegével. A közúti fuvarozásban részt vevő külföldi gépjárművek ellenőrzését ugyanakkor, szemben az ön állításával, folyamatosan végzi a Közlekedési Felügyelet, amire az a bizonyíték - megnézettem ma délelőtt -, hogy 19 ezer vizsgálatot végeztek az elmúlt esztendőben, ami elég jelentős - ezt viszonylag egyenletes elosztásban végezték az ország legkülönbözőbb pontjain. 7 százaléknál - ez nem kicsi - találtak szabálytalanságot, de a szabálytalanságok megoszlása elsősorban azt mutatta, hogy 90 százalékban műszaki jellegű szabálytalanság volt, ami egybeesik egyébként azzal, amit ön a gépjárművek műszaki állapotáról jelzett, tehát valóban nagyon sok az elhasznált gépjármű. Ezeknél bevonták az engedélyt, vagy egyéb módon hajtottak végre büntetéseket.
Két alkalommal, a VPOP és a határőrség bevonásával, egy-egy hónapos időtartamban ezenkívül rendkívüli célellenőrzést is tartottak. A mintegy 9 ezer külföldi gépjármű közül 531 nem tett eleget az előírásoknak. Ezek közül azonban néhány esetben fordult elő az ön által említett, engedély nélküli fuvarozás, amit nagyon szigorúan veszünk. A közös fellépés érdekében tárcánk 43 országban nemzetközi közúti áru- és árufuvarozási egyezményt kötött. Az elmúlt 3 évben néhány alkalommal - valóban csak néhány alkalommal - kellett az érintett, elsősorban szlovák és ukrán hatóságokat megkeresnünk intézkedésüket kérve.
Még egyszer szeretném hangsúlyozni... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az időkeret.), hogy a helyzet megítélésében egyetértünk, de a szűkülő anyagi lehetőségek ellenére nagyon komolyan vesszük, és a továbbiakban még inkább fogjuk növelni az ellenőrzéseket. Köszönöm a kérdését.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem