AKAR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mélyen tisztelt Képviselő Úr! A honvédelmi miniszterhez és a pénzügyminiszter úrhoz intézett interpellációra a honvédelmi miniszter úrral egyeztetett választ a következők szerint adom meg.
Az 1990-es évek elején megkezdett haderő-átalakítással összefüggésben a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelői jogában lévő jelentős ingatlanvagyon vált feleslegessé, azaz katonai célú használatuk, hasznosításuk megszűnt. Ezen ingatlanvagyonra jellemző az, hogy műszaki állapota nem megfelelő, leromlott. Sajátos tény, hogy a kiképzési célú lő- és gyakorlóterek mint művelési ágból kivett területek a katonai célú használat alatt az élővilág számára a háborítatlanságból következően kedvező természeti élőhellyé váltak, különösen az úgynevezett védő-, biztonsági zónákban. A létesítmények egy része zárt terület volt, álcavédő erdő védte, melynek természetvédelmi szerepe nem vitatható. A katonai jelenlét, a katonai célú használat megszűnése után az ingatlanok őrzésvédelme problematikus volt, ami állagromláshoz vezetett.
Ez is, de a honvédelmi tárca bevételi kötelezettségei is arra ösztönöztek, hogy az úgynevezett felesleges ingatlanállomány hasznosításra történő kijelölése mielőbb megtörténjék, s azt követően az ingatlan jellegének megfelelő, például a felépítményeknél ipari hasznosítás, egyéb területeknél mezőgazdasági vagy természetvédelmi hasznosítás valósuljon meg. Az értékesítésekhez minden esetben hivatalos értékbecslés készült, ami természetesen az eladás előtti állapotokat tükrözte. A törvényi korlátozások alá tartozó ingatlanok, így például az erdők és természetvédelmi területek hasznosítása a jogszabályi előírásokkal összhangban történt és történik. A létrejött szerződések, így az ÁPV Rt.-vel kötött megbízási szerződés is deklarálja azt, hogy az olyan ingatlanok, amelyek részben erdők vagy erdősült területek, illetőleg természeti oltalom alatt állnak, csak leválasztással értékesíthetők. A HM vagyonkezelésében lévő erdők, melyek területe az ország összes erdőállományának körülbelül 6 százalékára tehető, szakkezelését a HM erdészeti részvénytársaságai látják el. Az ilyen területek értékesítésére nem kerül sor. Itt jegyzem meg, hogy a pilisszentkereszti és a pilisszentlászlói tüzelőállások felépítményes részei kerülnek hasznosításra, a természetvédelem szempontjai alapján az erdőterületről leválasztva.
A feleslegessé vált területek rekultivációját forráshiány miatt a honvédelmi tárca, illetőleg a Kincstári Vagyoni Igazgatóság nem vállalhatja. Az értékesített területek nem tekinthetők a művelési ág szerinti értékes termőföldeknek. Nem lehet szó áron aluli értékesítésről, hiszen az új tulajdonos nem kevés ráfordítással a művelési ágba történő besorolás szerint használhatja az ingatlanvagyonát.
A honvédelmi tárca bevételi kötelezettségének kényszerűségeiből fakadóan továbbra is hasznosítani kívánja a katonai célra feleslegessé vált ingatlanokat, fokozott figyelemmel az erdő- és természetvédelmi követelményekre. Az államháztartási törvény alapján a vagyonkezelő Honvédelmi Minisztérium kezdeményezésére a jövőben is csak a Kincstári Vagyoni Igazgatóság javaslatára, a pénzügyminiszter jóváhagyásával kerülhet ki kincstári vagyon e vagyoni körből, a törvényben meghatározott értékesítési módokkal.
Megjegyzem, a honvédelmi tárca tavaly december 4-én számolt be részletesen az Országgyűlés honvédelmi bizottsága előtt a vagyonkezelésében lévő ingatlanok hasznosításáról, így az erdő- és erdősült területek hasznosításáról is. A beszámolót akkor a honvédelmi bizottság elfogadta. Őszintén remélem, hogy képviselő úr is el tudja fogadni mostani közös válaszunkat. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem