LAKATOS ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

LAKATOS ANDRÁS
LAKATOS ANDRÁS, a mezőgazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselőtársak! A H/3483. számú országgyűlési határozati javaslatot - mely a területfejlesztési támogatások és a decentralizáció elveiről, a kedvezményezett területek besorolásának feltételrendszeréről szól - a mezőgazdasági bizottság a '96. december 18-i ülésén vitatta meg; 14 igen és 1 tartózkodás mellett általános vitára javasolta.
(18.00)
Már akkor is, ma még inkább fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a döntést és az erre épülő kormányrendeletet - annak ellenére, hogy a koncepciót még nem fogadtuk el, nem tárgyaltuk ki - minél előbb ki kell hirdetni, hiszen a megyei területfejlesztési tanácsok csak ezt követően tudják az igen időigényes pályázatokat lebonyolítani és döntésüket meghozni.
A bizottság éppen ezért jónak tartja, hogy a most hozandó határozat három évre kerül meghirdetésre, ez nagyban segítheti a tervszerűbb, tudatosabb, alaposabb beruházási döntéseket. Helyesli a bizottság azt a jelentős célt, hogy a területfejlesztési célkitűzések elérése érdekében a különböző elkülönített állami pénzalapokat, pénzügyi kedvezményeket összehangoltan, koordináltan kell működtetni, s ebbe jobban be kell vonni a megyei területfejlesztési tanácsokat. A jelen előterjesztés azonban ezt csak célként, kívánalomként fogalmazza meg, szükséges lenne, hogyha a kormányrendelet ennek technikájára vonatkozóan is tartalmazna valami intézkedést.
Egyetértettünk a területfejlesztési célelőirányzatok decentralizálásának elveivel is, jónak tartjuk, hogy a megyénkénti differenciálásnál jelentős szempontként került be a GDP-mutató, hiszen a gazdasági elmaradottságot talán e mutató jelzi leginkább.
Nagyobb vita alakult ki viszont a területfejlesztési célelőirányzatok felhasználásának elveinél. Úgy ítéljük meg, hogy a támogatandó fejlesztési célok a mezőgazdaság vonatkozásában szűkítést jelentenek a '96-ban hatályos 107/1996. kormányrendelethez képest, amit a bizottság nem tud elfogadni, és változtatására módosító javaslatokat fogunk beadni. A gond lényege, hogy kimaradt a támogatási célok közül az agrárgazdaság szerkezetátalakítását elősegítő fejlesztés, de kimaradt a mezőgazdasági művelési ágú földterületek nem mezőgazdasági célú hasznosításának támogatása is.
A kedvezményezett térségek besorolásának feltételrendszerével a bizottság egyetért, mint ahogy a kedvezményezett négy térségtípussal is. Több bizottsági tag felvetése alapján kötelességünk viszont jelezni, hogy a statisztikai körzetre épített szabályozás - annak ellenére, hogy most már ebbe nem számít bele a megyei jogú város mutatója - jelentős torzulásokat, aránytalanságokat, elégedetlenséget eredményezett az érintettek között. Tudva, hogy jelenleg nem nagyon van más, fixnek nevezhető rendszer, felvetjük, hogy minél előbb egy, a valósághoz jobban igazodó, azt jobban tükröző vetítési alap kimunkálása lenne szükséges, és ez akár - lehetőleg a három éven belüli időszakban - módosításként kerüljön bevezetésre.
A bizottság tehát a 3483. számú határozati javaslatot 14 igen, 1 tartózkodás mellett általános vitára ajánlja. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem