DR. LAMPERTH MÓNIKA

Teljes szövegű keresés

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Balsay István képviselő úr az önkormányzati finanszírozásnál két konkrét példát említett.
Azt gondolom, hogy ennél a napirendnél nem biztos, hogy ezeket a részletkérdéseket ilyen részletességgel kéne kitárgyalni, hiszen az előterjesztés azért másról szól.
Ugyanakkor szeretném a reagálásban elmondani, hogy amit az iparűzési adóval és az szja-val kapcsolatban elmondott, hogy egyes pártok ebben gondolkodnak és ezt a gondolatot tűzik a zászlajukra, az MSZP-nek az álláspontja ebben a kérdésben az, hogy a személyi jövedelemadónál valóban pontosan azért, mert ez egy olyan adófajta, aminek nagy a dinamikája, és ezt a dinamikát sajnos nem lehet azoknál a településeknél pótolni - és ez a települések nagyon nagy része, ahol ezt nem lehet pótolni -, ezt valamilyen módon az egész költségvetésben el kell rendezni.
Ezt én tudom, hogy azoknak a településeknek, nagyvárosoknak, ahol ez az szja-ban meglévő dinamika jelentős többletbevételt jelentene, fájó pont, de sajnos ma az a helyzet, hogy nemhogy kiegyenlíteni nem lehet ezt a különbséget, hanem megközelítőleg azonos helyzetbe hozni más településekkel; azt gondolom, hogy ezt az MSZP vállalja.
Az iparűzési adót illetően nincs olyan szándék, én nem tudok olyan szándékról, hogy az iparűzési adót bárki is el akarná vonni az önkormányzatoktól. Itt is nagyon nagy különbségek keletkeznek, de én azt gondolom, hogy ennek másfajta kezelését kellene majd nekünk támogatni.
Amit Deutsch Tamás mondott, hogy nem tudjuk, hogy mi a különbség az egyenlőség és az egyenlősdi között, illetve utalt erre a hozzászólásában: én azt gondolom, hogy itt nem valamiféle rosszul értelmezett egyenlősdiről van szó. Nem. Itt arról van szó, hogy bizonyos térségeknek, bizonyos településeknek a helyzete - ha nincsenek kiegyenlítő mechanizmusok - teljesen lehetetlenné válik, és ezt az MSZP egyébként tudatosan vállalja, hogy igenis törekszik arra, hogy az esélyegyenlőséget legalább valamilyen módon megpróbálja kiegyenlíteni. A területfejlesztési törvénynek is ez volt a célja, és azt gondolom, hogy nincs ebben semmi titkolnivaló. Ezt nyugodtan lehet vállalni, a Szocialista Párt vállalja.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem