DR. BARÁTH ETELE

Teljes szövegű keresés

DR. BARÁTH ETELE
DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony, Miniszter Úr és Képviselőtársam! Azért szeretnék két percben szólni, mert ebben a messze a beterjesztett országgyűlési határozat-tervezet tartalmán túlnyúló hozzászólásban volt azért egy-két olyan elem, amelyre Balsay képviselőtársam következetesen mindig-mindig visszatért, és azt gondolom, érdemes azért talán bizonyos tévedésre felhívni a figyelmet.
Az egyik a statisztikai vonzáskörzeteket ostorzó megjegyzése. Azt gondolom, itt van egy tévedés. Itt a statisztikai vonzáskörzetek úgy jelennek meg mint az ország teljes területét lefedő és éppen az arányosság, az egység elvét képviselő társulásra való ösztönzés. Ugyanakkor természetesen a pályázatokra szabadon társuló, a feladatra szervezkedő önkormányzatok adják be a pályázataikat. Tehát igazából véve az egyik, az arányosság az egyenlőséget, a másik pedig pontosan azt a liberalizmust szolgálja, amelyet képviselőtársam hiányol. Ugyanez vonatkozik egyébként a megyei szerveződésekre is.
A második, amire szeretném felhívni a figyelmet: az innovációra való hivatkozás nem azonos a befektető, különösen a nagy multinacionális vállalatok magyarországi megjelenésével. Az innováció lényege az, ha olyan befektető jelenik meg, aki természetesen a kutatás, a fejlesztés, az oktatás területén szétszórja tulajdonképpen a fejlődés magjait, és nem pediglen akár lokalizáltan, alul képzett munkaerőt foglalkoztatva, kvázi gyarmatosít is. Ez nagyon lényeges különbség.
A harmadik terület, amelyre szeretném felhívni a figyelmet, hogy a város és vidéke fogalmának mint egyfajta asszociációnak az emlegetése az tulajdonképpen nem annyira bibói koncepciót, mint Erdei Ferencre való visszahivatkozást teszi lehetővé. A város és vidéke esetében e határozati javaslat esetén is felhívnám a figyelmet rá: óriási különbség van aközött, hogy a város környékén lévő települések egyszerűen alárendeltként, munkaerővonzásként szerepelnek, vagy oda-vissza viszony van a települések között, vagy netalántán a város környékén lévő települések között is megfelelő kapcsolatrendszer jön létre. Tehát a fejlettség nagymértékben befolyásolja, hogy mily módon lehet ezt használni.
Utoljára, egyetlenegy mondatban még: a fenntartható fejlődésre való hivatkozás mindenkor feltételezi azt, hogy legyen a fejlődés, amelyet fenn lehet tartani. S a borsodi térségben adott esetben a fejlődést kell tudni megindítani. Ott nem konjunkturális, hanem strukturális, történelmi problémák vannak. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem