DEUTSCH TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DEUTSCH TAMÁS
DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Tokár képviselő úr kétperces hozzászólása indított engem reagálásra. Az az igazság, hogy költségvetési törvény kapcsán, önkormányzati tárgyú előterjesztés megvitatásakor - különösen, ha ez területfejlesztéssel van összekapcsolódva - sokszor hallok olyan hozzászólásokat szocialista párti képviselőtársaim részéről, amelyek azt mutatják számomra, hogy nincsenek azzal tisztában, hogy mi a különbség az egyenlőség, az elfogadhatatlan különbségek csökkentése, illetve az egyenlősdi között.
Az önkormányzati rendszer alapvetően magában hordozza a különbség fogalmát. Magyarországon van 2 millió lakossal bíró város és van 200 lakossal bíró település. Ilyen értelemben azt gondolom, hogy azok a fajta felindultnak látszó felszólalások, amelyek elhangoznak, és mindenfajta különbséget egyformán megszüntetendőnek vélnek, azok nehezen érthetőek számomra.
A másik kérdés pedig nagyon gyönyörű, amit Tokár képviselő úr mondott: a koncentrált vagyon felhalmozása. Valóban lehet találni néhány olyan nagy volt állami vállalatot, amellyel kapcsolatos iparűzésiadó-bevétel kapcsán ez a gyönyörű eufemisztikus kifejezés használható, de én inkább más kategóriát használnék. Azt, amit a történelemkönyvekből nekem még általános és középiskolásként tanulnom kellett, ez pedig a szocialista iparosítás.
Ma a helyzet az, hogy vannak bizonyos települések, amelyeknek hosszú évtizedeken keresztül el kell szenvedniük az úgynevezett szocialista iparosítás mindenfajta nyűgét és nyilait, majd amikor önkormányzatokká válva ebből valami minimális előnyük származna - ami közel sem kompenzálja az elmúlt évtizedek kártételeit -, akkor a szocialista iparosítás gyümölcseit koncentrált vagyon felhalmozásának tituláljuk, és az önkormányzatiságból fakadó szabad bevételfelhasználás lehetőségét is elvesszük ezektől a településektől.
Azt gondolom, hogy együtt kéne végiggondolni ezeket az évtizedeket. Bizony a szocialista iparosítás kapcsán bizonyos települések, bizonyos régiók nyakába ültettek bizonyos vagyonokat. Ezek a vagyonok ma azon a településen fialnak, de nem biztos, hogy akár hosszú évtizedek után is bármilyen módon egyensúlyba juthatnak a korábbi kártételekkel. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem