KAPRONCZI MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

KAPRONCZI MIHÁLY
KAPRONCZI MIHÁLY (független): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az általam benyújtott javaslat célja az, hogy a mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó adószabályokon ugyan nem teljeskörűen, de még időben változtassunk. Az adóztatás célja az állami bevételek biztosítása a költségvetés céljainak eléréséhez.
Véleményem szerint az általam javasolt 500 ezer forint bruttó árbevétel alatt nem keletkezhet olyan jövedelem a mezőgazdasági kistermelésben az extrém magas alapanyagárak, az időjárás és a piaci kockázatok állandó megléte mellett, az infláció figyelembevételével, amelynek adójövedelme több lenne az állami ráfordításoknál. Másfelől, az őstermelők jövedelme, sajnos, alacsony, éppen csak sovány megélhetésüket biztosítja; éppen ezért bennük jogosan páni félelmet kelt a jelenleg érvényes törvény. A fenti szempontokat figyelembe véve a 250 ezer forint bruttó árbevételi értékhatár törvénybe iktatása súlyos törvénykezési hiba volt, és irreális is.
Az őstermelői igazolványokra vonatkozó változtatások is feltétlenül szükségesek, mert a hatályban levő törvény súlyosan sérti az őstermelőnek mint vállalkozónak és a vele üzleti kapcsolatban álló vállalkozónak egymással szembeni adatvédelmi jogait és az őstermelő adótitkait. A jelenlegi törvény alkotmánysértő voltán kívül lehetőség van egy olyan értelmezésre is - mivel Magyarországon nincs analfabétizmus -, hogy az őstermelő megbízhatatlan és adócsaló. Meggyőződésem, hogy az adócsalókat nem az egyre nehezebben élő parasztság körében kell keresni.
A jogegyenlőség elve alapján ehhez hasonló nagyvállalkozói igazolványt is be lehetne vezetni - ezzel az üzleti titok fogalmát el is felejthetnénk, de talán a Tocsik-ügyeket így meg lehetne előzni. Az állatösszeírásra vonatkozó rész és az adómentesen 50 ezer forint értékhatárú saját fogyasztásnak a kihagyása a törvényből - a történelmi és politikai okokon túlmenően - szintén praktikus cél, mivel ellenőrizhetetlen és végrehajthatatlan. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem