GODÓ LAJOS

Teljes szövegű keresés

GODÓ LAJOS
GODÓ LAJOS (MSZP): Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Ígérem, nem sokáig fárasztom a jelen lévő képviselőtársaimat, hisz az előttem szóló két képviselőtársam már jószerével részletesen ismertette, elemezte a törvény apró részleteit, nagyon hasznos javaslatokat tettek. Én inkább a törvény szükségességéről, jelentőségéről és tartalmáról kívánok szólni, amit csokorba szedtem.
Az első halászati törvényt, amely az egész ország területén egységesen rendezte a halászat jogát, több mint száz évvel ezelőtt, 1888-ban fogadta el a parlament. Napjainkban a vizek halgazdálkodását, a vizeken folyó halászati és horgászati tevékenységet az 1977-ben kiadott törvényerejű rendelet szabályozza. A jogszabályt az eltelt közel két évtized alatt többször módosították. A viszonylag rövid idő, de nagy rugalmasságot biztosító rendelet lehetővé tette, hogy a '90-es évek eleji átmeneti időszak problémáit a szakigazgatás kezelni tudta.
(18.40)
Az új, halászatról és horgászatról szóló törvényre azért van szükség, mert a lezajlott tulajdonváltással összefüggő problémákra a rendelet nem ad megfelelő választ. Nem foglalkozik a halászati jog hasznosításával, ha az államtól átkerült magántulajdonosokhoz. Számos olyan kérdés van a halászatban, horgászatban, amit egy demokratikus jogállamban törvényi szinten kell szabályozni. Már csak azért is, mert a magyar lakosság több mint tizede van közvetlen kapcsolatban az ágazattal. Az a probléma is törvényi szabályozást igényel, amit a halászat és a természet-, illetve a környezetvédelem között kialakult jó-rossz kapcsolat jelent.
Törvényi szintű szabályozásra van szükség azért is, mivel a természet- és környezetvédelmi kérdéseket a közelmúltban elfogadott törvények szabályozzák. A kormány által benyújtott törvényjavaslat célja, hogy a halászat és a horgászat feltételei a piacgazdaság követelményeivel összhangban úgy kerüljenek meghatározásra, hogy folyamatosan biztosítsák a vízi élővilág sokféleségének fenntartását és megújulását. A törvénytervezet jelentősége, a természetes vizek halgazdálkodásában megszünteti a tulajdonjogi bizonytalanságot, lehetővé teszi a halászati és horgászati tevékenység eddiginél jobb összehangolását.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én Siófokon részt vettem a mezőgazdasági bizottság ülésén, és ott az érdekképviseleti szervek vezetői, a MOHOSZ vezetői, illetve a halászati szövetség vezetői azt kinyilvánították, hogy nagyon jó kapcsolatban szeretnének lenni annak érdekében, hogy ismét eredményes halgazdálkodás folytatódjon hazánkban.
A miniszter úr expozéjában kiemelte a halászat, horgászat gazdasági jelentőségét. Egy számmal szeretném bővíteni expozéját, amikor elmondom azt, hogy 1983-ban érte el a halászati, horgászati tevékenységünk a csúcspontját, amikor 44 ezer tonna halat termelt meg ez az ország, azóta folyamatosan csökken, ma 24-26 ezer tonna az a mennyiség, amit termelünk. És ennek, sajnos, egytizedét becsülik egyes szakértők, amely feketeúton kerül a piacra, illetve az orvhalászok, -horgászok tulajdonítják el. Erre vonatkozó észrevételeket mindkét képviselő megfogalmazott, amivel természetesen én is egyetértek.
A halállomány és természetes vízi élőhely védelmét törvényi szintre emeli. A törvényjavaslat új alapokra helyezve állapítja meg a halászati jog tartalmát, és mint vagyonértékű jogot főszabályként a víz tulajdonjogának elválaszthatatlan részévé teszi. A javaslat szerint a halászati jog hasznosításáról a tulajdonos határozhat, dönthet arról, hogy e vagyonértékű jogot maga hasznosítja, vagy haszonbérbe adja. A haszonbérlő kiválasztása nyilvános pályázat keretében történhet, megszűnik tehát a halászati jog hasznosításának eddigi hatósági átengedési rendszere.
A javaslat szerint a víztulajdonosok kétéves átmeneti időszak után élhetnek halászati jogukkal. Azokon a vizeken, ahol a tulajdonos a magyar állam, öt évig maradhatnak érvényben az átengedési határozatok, ezt követően mindenütt kötelező a haszonbérletre pályázatot kiírni. Az átmeneti időszak a jelenlegi hasznosító érdekeit védi, és figyelembe veszi a halállomány megújulásának és fejlődésének biológiai sajátosságait.
A törvényjavaslat szabályozza a halászati jog haszonbérbeadását, a halgazdálkodás tervszerűségét, a halfogásra jogosító okmányokat, a halászati igazgatással kapcsolatos állami feladatokat, rendelkezik halászati adattár felállításáról. Rendkívül fontos szerepet kapnak a törvényjavaslatban azok a fejezetek, amelyek a hal és élőhelye védelmével, a halászati őrzéssel, a szabálysértések eddigieknél szigorúbb szankcionálásával foglalkoznak.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Szocialista Párt frakciója nevében ajánlom a törvényjavaslatot a parlament mezőgazdasági bizottságának ajánlása figyelembevételével, és az itt elhangzott ésszerű javaslatok figyelembevételével, az abban megfogalmazott kiegészítésekkel, javaslatokkal elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem