DR. HÁZAS JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. HÁZAS JÓZSEF
DR. HÁZAS JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A környezetvédelmi bizottság kijelölt bizottságként megtárgyalta a T/3566. számú, a halászatról és a horgászatról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztő nevében a február 5-ei bizottsági ülésen a Földművelésügyi Minisztérium munkatársai szóbeli kiegészítést tettek. Bizottságunk a törvény megalkotását szükségesnek tartja, amint ezt az általunk előterjesztett 108/1995. számú országgyűlési határozatban már megfogalmaztuk.
A bizottság a törvényjavaslatot összhangban találta az alkotmánnyal, valamint a természetvédelmi, vízgazdálkodási és önkormányzati törvényekkel. A vita során elhangzott: a törvény első felében kívánatos lenne megfogalmazni, hogy a halászati és a horgászati tevékenység kereteit átfogóan a táj, a környezet, a vízi élőhely jelenti, ezért a szabályozásnál erre különös hangsúlyt kell fektetni.
A környezetvédelmi bizottság lényegesnek tartja az átmeneti időszak meghatározását, hogy zavartalan legyen az új helyzethez való alkalmazkodása a gazdálkodóknak és a horgászoknak. Az átmenetre szánt időtartamot vitathatónak látjuk; ennek részletes vizsgálatát javasoljuk.
Fontosnak tartjuk a törvényjavaslat társadalmi, gazdasági hatásainak megvizsgálását, mivel több százezer horgászt érint az új szabályozás.
Bizottsági ülésünkön szóba került a holtágak és a bányatavak halászati jogának kérdése is. A vita során ebben várható véleménykülönbségek megjelenése, a törvényjavaslatot egyébként támogató képviselők részéről is.
Összefoglalva: a törvényjavaslat szükséges és időszerű. Indoklása kiegészítésekkel megfelelő, összhangja az egyéb jogszabályokkal biztosítható. A bizottság a javaslatot 17 szavazattal, egyhangúlag, általános vitára alkalmasnak tartja. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem