BALSAY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Köszönöm a szót. Bár arra gondoltam, nagy tekintélyű képviselőtársam 30 perces felvillantása után, hogy a napijegyemet vagy a hozzászólásomat visszaadom, hiszen majdnem minden kérdést érintett.
(18.30)
Ő a beetetéses és a kifárasztásos módszert választotta... (Derültség.) ..., én ehelyett inkább felvillantós vagy villantós módszereket fogok alkalmazni. (Közbeszólás: Ez szellemes volt!)
Az előbb említett, a környezetvédelmi bizottság és a parlament által határozatban elfogadott törvényi sorozatokról is szó esett. Hadd említsem meg azt, hogy ebből a sorozatból számomra és sokunk számára még rendkívüli módon hiányzik az állatok védelméről szóló törvény, tehát a környezetvédelmi miniszter urat - távollétében is -, illetve a kormány képviselőit arra kérném: a korábbi parlamenti határozatnak megfelelően még ne zárják le ezt a törvénykezési sorozatot, és kellő előkészítés után ezt a törvényt is terjesszék a tisztelt Ház elé.
Én magam is, a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviseletében kiegyensúlyozottnak és jól előkészítettnek tartom ezt a törvényt, amely javítható; néhány számadattal - amelyet miniszter úr a kiegészítésben megemlített - hadd gazdagítsam én is! A horgásztársak 4 194 205 kilogramm halat fogtak - legalábbis a naplók bejegyzése alapján. Ez is tükrözi, hogy a társadalmi és gazdasági, nemzetgazdasági hasznán, környezetvédelmi hasznán túlmenően milyen nagy tömegeket érint, és ennek a sportolás és a szabadidő hasznos eltöltése szempontjából is, a táj ökológiai értékeinek megőrzése szempontjából is milyen nagy jelentősége van. Nem kívánom megismételni azokat, amelyekről itt szó volt, hiszen közel ezer egyesületben történik horgászati célú tevékenység, és itt elhangzott, hogy a halászati tevékenységnél is több ezer olyan személy érintett, aki vállalkozási, a nemzetgazdaság számára hasznot jelentő céllal végzi ezt a tevékenységét.
Nagyon fontosnak tartom a törvény tervezetét olyan szempontból is, hogy azok, akik az élővizek mentén ilyen tevékenységet végeznek, egy élő monitoringrendszer részét képezik, ők az elsők, akik mindig jelzik a károkozást; vagy nagyon fontosnak tartom azt is, hogy lehetőleg szervezett formában történjék a horgászási tevékenység.
Az előzetes vita során az önkormányzatok és az állam, a vízügy, illetve a horgász- és halásztevékenységet végzők között valóban érlelődik egy feloldható és optimumot kereső csomópont, mi erre fogunk törekedni.
Mi körüljárandónak tartjuk a halászati jog fogalma fejezetben megfogalmazott, a víz tulajdonjogának elválaszthatatlan részeként jelzett halászati jogot. Minden esetben meg kell vizsgálni, hogy kategorikusan kijelenthető-e a törvénytervezetben az a megállapítás, miszerint holtág és bányató esetében - függetlenül a tulajdonviszonyoktól, a víz tulajdonjogától - a halászati jog a magyar államot illesse; valamint szeretnénk majd jelezni, hogy további vizsgálatra szorul a víztározók esetében is az a kategorikus törvénytervezeti kijelentés, minden esetben, amely az előterjesztésben szerepel.
Szeretném jelezni, hogy a halászati felügyelők mozgásterének növelésével egyetértünk. Itt a jogállami eszközök megtartását azonban fontosnak tartjuk, és nagyon fontos az is, hogy is a rapsicok és a törvény tiszteletét semmibe vevők a halvédelmi bírságolás eszközénél kellő visszatartó erővel találkozzanak. Ezt mi nagyon fontosnak tartjuk. Egyesek a megélhetési bűnözéssel, illetve akár a Balaton minőségi és nemeshalainak - a húshorgász vagy húshalász - kipusztításával saját érdekeiket nézik, és azt tartják szem előtt az egész közösség érdekeivel ellentétben.
Anélkül, hogy én is a részletes vita előrehozott tárgyalási módszerének a hibájába esnék, szeretném jelezni, hogy a halgazdálkodási bírság és a halvédelmi bírság hatékony, nyomatékos bevezetésével a Fidesz-Magyar Polgári Párt egyetért.
A hatályba léptető zárórendelkezések között nemcsak szofisztikai, hanem tartalmi észrevételt is jelez az, hogy az idézőjelbe tett és a Ptk.-nak egyes részleteit kiegészítő, módosító... - amelyben hasznos víziállatokról beszél, hal és más hasznos víziállatokról, itt feltétlenül fontosnak tartanánk, hogy a hasznos víziállat fogalmát más módon fejezzük ki, hiszen az ilyen mértékű és ennyire a húsevő ember szempontjából történő meghatározás, azt hiszem, már idejét múlta.
Feltétlen fontosnak tartjuk azt is, hogy a vízfolyások, tavak, holtágak önkormányzati tulajdonba adásával, amelyet a Ptk. követett, a vízterület tulajdonosával itt is legyen valamilyen fajta előzetes megállapodás az állam részéről, itt se ilyen ex cathedra kijelentéssel viselje az állam - úgymond a horgászatban jogosultak érdekében - ezt a jogosítványt.
A halgazdálkodási terv megjelenését és annak a halászati hatóság által történő jóváhagyását valóban nagyon fontos elemének tartjuk a törvényjavaslatnak, hiszen az országos halászati adattár majd jól egészíti ki azt a sorozatot, amelyet az országos erdőállomány és az országos vadgazdálkodási adattár létrehozásával kezdtünk el.
A záró rendelkezésekkel szeretném befejezni; itt a vadászati törvény életbelépésével és annak a határidejével kapcsolatban jelentkező anomáliákat, amelyre nemrégiben a miniszter úrnak a vadászati tilalmat elrendelő rendelkezése jelzi, hogy itt problémák vannak a nehéz és kemény télen túlmenően, a továbbiakban a vadászati jogot nem gyakorolhatók olyan tevékenységet végeztek, amelyet a miniszter úr úgy látott legjobbnak - feltételezem én -, hogy tilalmat rendelt el közel három héttel vagy egy hónappal a vadászidény megkezdése előtt. (Sic!) Nem szeretnénk azt, hogyha a nem kellően méretezett átmeneti időszakra szólóan, amikor a tulajdonosban, illetve a halászati, horgászati joggal rendelkezőben változás következhet be, akkor a több évre elhúzódó átmeneti időben is hasonló szituációk lépjenek életbe, ezért itt lehet finomítani, és olyan esetekre, mint például egy nem lehalászható víztározó esetében, vagy más helyi szituációk esetében mérlegelni kellene: az ilyen hosszú, évekre elnyúló átmeneti idő ne okozzon károkat az értékes állományban. Ezt megfontolásra javasolnánk.
Tisztelt Ház! A vízgazdálkodással kapcsolatosan is vannak olyan szempontok, amelyeknek még a törvény jobbítása és finomítása szempontjából lehet a módosításnak egyfajta szűk terét - e törvénymódosításoknál - majd szolgálni részünkről.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt e törvénytervezetet jónak tartja, módosításokkal együtt a tisztelt Háznak általános vitára ajánlja, és azon leszünk, hogy ezek a módosító javaslatok tovább gazdagítsák és gyarapítsák ezt a törvénytervezetet.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem