DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Asszony! Mindenekelőtt azt szeretném leszögezni, hogy senki nem akarja szétverni a háziorvosi rendszert, és nem történik semmilyen forráskivonás a háziorvoslás területéről. Ha ön megnézte a társadalombiztosítási alapok idei költségvetésének megfelelő mellékletét, akkor láthatja, hogy 1997-ben a háziorvosi rendszer finanszírozására 12 százalékkal tudunk többet fordítani.
A finanszírozási rendszerben történtek módosítások, azonban nem pénzt vontunk ki, hanem a belső felosztási szabályokat módosítottuk. A szakma elég régóta sürgette, hogy szüntessük meg a szakmai szorzószámok használatának a kizárólagosságát, magyarul: ne csupán a szakképesítések tényét honoráljuk, hanem a tényleges tevékenységet is díjazzuk; és én azt gondolom, hogy ez helyénvaló. Nem baj, ha jobban érvényesül a teljesítményelv, nem baj ha a háziorvosok a finanszírozáshoz akkor jutnak hozzá, ha tényleges gondozási tevékenység áll emögött. Tehát a belső elosztási arányok változtak, és hadd tegyem hozzá, hogy emellett - szintén a háziorvosok kívánságára - a területi pótlék növekedett. Ez 15-18 százalékkal emelkedik 1997-ben.
Elvégeztünk számításokat: praxisonként átlagosan 3,3-3,5 millió forint évi bevételre van lehetősége az idén a háziorvosoknak. Ez a tavalyi 2,8-3,2 millió forintos átlaghoz képest egészen biztos, hogy abszolút értékben bevételnövekedést jelent.
Tehát én azt gondolom, hogy azok a számítások, amelyek az új elem figyelembevétele nélkül a tavalyi pont-forint arány ismeretében becsülik a praxisok bevételét, azok tévesek.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem