AKAR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Mindenekelőtt azt gondolom, pontosítani kellene: nem a kormány rendezett ünnepséget, hanem a Közgazdasági Társaság, a Bankszövetség rendezett egy megemlékezést ennek a tízéves évfordulónak az alkalmából. Ha egy kicsit a gazdaságtörténettel foglalkozik frakcióvezető úr, bizonyosan tudja, hogy tíz évvel ezelőtt az akkori "szocialista" gazdaság mellett valóban egy óriási, reform értékű lépés volt, hogy Magyarországon kétszintű bankrendszer jött létre. Erről emlékeztünk meg. Ez a kétszintű bankrendszer egy fontos eleme volt a gazdasági rendszerváltás előkészítésének, és ez a kétszintű bankrendszer - mint arról egy héttel ezelőtt napirend előtt beszéltem - ma már valóban olyan állapotban van, amely állapot, idézem a Deutsche Bank kutatóinak értékelését: "a visegrádi országok közül a legjobbnak tekinthető". Tehát a tíz év végi állapotok miatt egyáltalán nem kell szégyenkeznünk.
Abban önnek természetesen igaza van, hogy a tízéves időszakon belül valóban voltak súlyos megrázkódtatások a bankrendszer számára - különösen 1991-, '92-, 93-, mondjuk '94-ben -, közel 400 milliárd forintot költöttek bankkonszolidációra ebben az időszakban. De azért azt is szeretném hozzátenni, hogy '95-ben már kevesebb, mint 20 milliárdot, '96-97-ben kevesebb, mint 10 milliárdot kell költeni. Ez is világosan jelzi, hogy túl vagyunk ezen az egyszeri megrázkódtatáson. Az egyszeri megrázkódtatás pedig jelentős részben pontosan a gazdasági rendszerváltásból fakad. Abból fakad, hogy a GDP esett 20 százalékot, abból fakadt, hogy óriási válság söpört át, nemcsak Magyarországon, hanem más országokon is. Persze ehhez az is hozzájárult, hogy a bankrendszer sem prudensen hitelezett ebben az időszakban.
Ezeket a tanulságokat - világosan lehet látni - mára már levonták, és azt gondolom, a ma működő bankrendszerünk már valóban méltó arra, hogy ünnepeljük a mostani állapotáért. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem