DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A Ház 1992-ben fogadta el a személyes adatok kezeléséről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényt, és ez a törvény rendezi az általános szabályokat, ugyanakkor különleges adatnak minősítette az egészségi állapotra vonatkozó információkat, és kimondta, hogy különleges adat csak akkor kezelhető, ha ehhez az érintett személy írásban hozzájárult, vagy az adatkezelést törvényt rendeli el.
Tekintettel arra, hogy lehetetlen minden esetben az írásbeli hozzájárulás beszerzése, törvény alkotása vált indokolttá az egészségügyi adatok kezeléséről.
Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről szóló törvény tervezete az adatkezelés részletes szabályait állapítja meg, szakmai adatkezelési és technikai kérdésekről rendelkezik, és ezek nem indokolják a széles körű vitát, így elegendő a törvénytervezet kivételes eljárásban történő megtárgyalása.
A tervezet kapcsolódik az Európa Tanács 1981-ben létrehozott 108. számú adatvédelmi egyezményéhez, amelyet 1993-ban hazánk is aláírt. Az egyezményhez kapcsolódó, különböző részterületeket szabályozó ágazatspecifikus törvények már megalkotásra kerültek, az egészségügyre vonatkozó szabályozás viszont még mindig hiányzik.
Ahhoz, hogy az egyezményt a Magyar Országgyűlés is ratifikálhassa, elengedhetetlen az egészségügyi adatok kezelésére vonatkozó szabályok mielőbbi megalkotása. Ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a fenti indokok alapján támogassák a törvénytervezet kivételes eljárásban történő megtárgyalását. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem