GYIMÓTHY GÉZA

Teljes szövegű keresés

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Raskó György által felvetett probléma már bűnügy, amikor az exporttámogatást úgy használták fel, mint ahogy az említett esetben is történt. Finomabb módszerekkel is eltűnik az exporttámogatás. Gondolok például az 1995. évi jó búzatermésre, amikor több mint 2 millió tonna búzát exportált az ország. Sajnos abból a termelők nem láttak semmit. Ott is nagykereskedők, bizonyos pénzintézetek vitték el a többszörös hasznot. Míg a termelők még azt a tonnánkénti 1200 forint exporttámogatást, amelyet mi is és több ellenzéki párt is követelt - számvevőszéki vizsgálat, Gazdasági Versenyhivatalhoz fordultunk -, nem kapták meg azt az úgymond közvetlen exporttámogatást, a tonnánkénti 1200 forintot.
Nagyon jellemző eset volt ez Magyarországon. Tehát ezért nem tudjuk elfogadni ezt a jelenlegi rendszert. Pár hónappal ezelőtt örültünk, amikor 83 milliárd forintról - az egész parlament összefogásával - közel 101 milliárdra forintra nőtt 1997. évre az agrártámogatás. De ha nem jut el a mezőgazdasági termelőkhöz, akkor ennek semmi értelme nem volt.
Mi ezért tartottuk felelőtlen intézkedésnek, amikor pár éve a mostani kormány megszüntette a falugazdász-hálózatot, mert inkább még ezt kellett volna növelni. Ahhoz tehát, hogy az exporttámogatás jó helyre jusson, véleményem szerint egy lehetőség van: még inkább szélesíteni kell a közvetlen, helyi szintű ellenőrzési lehetőséget. Erre kiválóan alkalmas lett volna a falugazdász - most gazdajegyzőnek hívják. Gyakorlatilag még ezt is lehet úgy bővíteni, hogy valóban ne tudjon eltűnni az exporttámogatás, és azt kapják meg a mezőgazdasági termelők.
Ennek a formáit nagyon könnyű lenne kidolgozni, hogy tudniillik maguk a közvetlen érintettek, a termelők ott közvetlen normatív támogatásban meg tudják kapni azt a jelentős támogatást, amely most elvész. Az, hogy Nyugat-Európában hat év óta csökken az exporttámogatás, igaz. Viszont egyéb formákban - például a szövetkezésekbe való segítéssel, az infrastruktúra kiépítésével, és sorolhatnám a termelést segítő egyéb intézkedéseket, amelyikből az ottani paraszt a magyar támogatás ötszörösét, tízszeresét kapja meg. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
(9.40)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem