GYIMÓTHY GÉZA

Teljes szövegű keresés

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Amiket ön ismertetett a makrogazdasági folyamatokban történt elmozdulásról, az a sikerpropaganda egy részét képezi. El kell mondani, hogy az elmúlt években - elsősorban 1995-ben - lezajlott hatalmas energiaipari privatizáció hozta létre azt a forráshelyzetet, amely alapján létrejöhetett a makrogazdasági folyamatokban ez a változás, vagyis a beruházásélénkülés, az inflációcsökkenés mind ennek a következménye. (Derültség és zaj a kormánypárti oldalon.) De mint ön is tudja, az energiaipart és az ország javait csak egyszer lehet eladni - illetve többször is el lehet adni, de csak egyszer adnak a vevők pénzt érte. Tehát a következő kormányt önök gyakorlatilag olyan helyzet elé állították, hogy már nem lesz mit eladni, hiszen az energiaipartól kezdve legutóbb, mondjuk, a Fővárosi Vízművek teljesen értelmetlen privatizációjáig - amiben önök segédkeztek - mindent eladtak, ami azt jelenti, hogy a következő kormánynak valóban nem maradt privatizálható vagyon.
Ha megnézzük az ÁSZ jelentését, láthatjuk, hogy a privatizációt bizony rablóprivatizációnak lehet minősíteni Magyarországon, és a makrogazdasági folyamatok forrás oldala javulásának - ahogy ön is elmondta -, a beruházásélénkülésnek, az inflációcsökkenésnek ez az oka.
A másik: ha nem néztem volna a táblára, hirtelen azt hittem volna, hogy főnöke, Horn Gyula miniszterelnök úr mondja a sikerpropagandának a korábbi szlogenjét, mert ugyanazokat a sikerpropaganda-elemeket vettem észre az ön szavaiban is. Ön, Akar államtitkár úr, jót akart ezzel, hogy az embereket megnyugtassa (Derültség a kormánypárti oldalon.), hogy milyen jó állapotban van Magyarország. Lehet, hogy külföldön így értékelik, de Balmazújvárosban, Tatán vagy más városokban nem így értékelik.
Még egy dolgot engedjen meg, államtitkár úr! (Zaj a kormánypárti oldalon.) A kis- és középvállalkozások lecsúsztak. Az a polgárosodás, amely egy társadalomnak az alapja lehetne - amelyet Németh Lászlóék már 1937-ben megálmodtak: a parasztpolgárosodást, de ez vonatkozhat a társadalom más szektoraira -, egyáltalán nem következett be; az emberek nyomorognak, és ezért kicsit gusztustalannak tűnik sikerpropagandáról beszélni.
Köszönöm szépen. (Taps az FKGP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem