DR. SZÁJER JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A tegnapi napon Varga Mihály az Állami Számvevőszéknek a privatizációról szóló jelentéséből idézte azt a részt, amely arról szól, hogy az energiaszektor privatizációja kapcsán előkészítetlen intézkedések történtek, és az államnak, a kormánynak egyetlenegy szempontja volt: az akkori egyszeri költségvetési bevétel növekedése. Ennek az árát most fizetik meg az energiaár-emelés keretében a polgárok.
Az energiaár-emelés egy része valóban természetes és szükségszerű gazdasági folyamatok részeként következik be. Egy másik része viszont éppen az ezekben a szerződésekben kikötött 8 százalékos haszon garanciájának eredményeképpen következett be. Ez a része a kormánynak abban, hogy most az energia árai emelkednek. Miközben egyébként a nemrégiben nyilvánosságra is került adatok alapján - erről Kósa Lajos képviselőtársam délután azonnali kérdés formájában nyilatkozni fog (Sic!) - a gázszolgáltató vállalatok egy részénél egészen hatalmas méretű aránytalan nyereség halmozódott fel.
Így függ össze a privatizáció és az energia-áremelés egymással a kormány hibái következtében, egy előkészítetlen privatizáció kapcsán. Annak idején, '94-ben éppen az előkészítetlenség kapcsán nem került sor a privatizációra, önök nem készítették jobban elő ezt a folyamatot.
(9.20)
A Fidesz éppen ezért kezdeményezni fogja az energiaprivatizációval kapcsolatos szerződések parlamenti vizsgálatát.
Még egy mondatot szeretnék a kompenzációról szólni. Abban az esetben, ha a kormány nem tudja jobban kompenzálni az érintetteket, mint ahogyan ezt eddig tette - vagyis sehogyan -, Bauer Tamásnak én is szeretettel ajánlom, hogy akkor legalább négy évi pihenés nem árt ebben az esetben. Hiszen az előző kormány idején, amikor energiaár-emelés volt, automatikusan létrejött a Héra Alapítvány és működött, és létezett ez a kompenzáció. Ennek kapcsán azt szeretném mondani, hogy ha csak így tudják csinálni, akkor valóban négy év pihenést megérdemelnek.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem