DR. SZABAD GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Országgyűlés! A történész számára mindig üdítő, ha a jelen politika szószólói történelmi visszatekintéssel élnek. Csakhogy a történelem nem úgy szakaszolható, hogy egy ollóval a kedvünk szerinti darabot hasonlítjuk össze a jelen kedvünk szerinti darabjával. Az összefüggések meglátása vagy az összefüggések mellőzése alapkérdés.
Ha itt valaki összehasonlítja - és sűrűn halljuk ezt miniszterelnöktől lefelé és fölfelé -, hogy a ‘90-es évek elején milyen számszerű eredményeket értek el, akkor ha egyetlen dolgot mellőznek, hogy ez a kényszergazdálkodás időszakából való nagy előrelépés ideje volt, akkor hamis az egész kép. Akik nem léptek ki a kényszergazdaságból - van összehasonlítási alap -, vagy később léptek ki, tessék Európa keleti zónájából számos országot felidézni: az összehasonlítás drámai, a ‘90-es évekbeli teljesítményünk javára. Tessék Ukrajnával, Fehéroroszországgal, Oroszországgal és még sok mindennel összehasonlítani! Így történetietlen a kép.
Magának a Központi Statisztikai Hivatalnak a jelentését ellenzéki barátaink elemezték, és azt kell mondanom, hogy a Magyar Demokrata Néppárt első elemzése messzemenően egybevág az övékével. De egy pontra nagy súlyt szeretnék fektetni. Igaz, hogy az export emelkedett, de ha az exportnak a struktúráját nézzük, és az ipari termelés vonatkozásában nézzük, akkor látjuk, hogy ez párhuzamos a belső piacra történő ipari termelés hanyatlásával, visszaesésével. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Az exportáló ipar javult, a hazai piacra termelő romlott. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Emögött pedig - sok más tényező mellett - népünk lehetőségeinek nem a biztató kitágulása jelződik. Köszönöm. (Taps a Fidesz, az MDF, a KDNP és az MDNP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem