DR. RASKÓ GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. RASKÓ GYÖRGY
DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az elmúlt napokban a sajtóban, a rádióban egyaránt többször foglalkoztak azzal a hírrel, mely szerint a rendőrség több megyében vizsgálatot folytat az agrárgazdasági exporttámogatások jogtalan felhasználása ügyében Mint megtudtuk, sem a VPOP, sem más nem foglalkozik az export, a kivitel ellenőrzésével, nincsen meg hozzá az információs rendszer, és sajnálatos módon a kormány egyéb más tárcáinak sincs meg az az eszköze, hogy az exporttámogatások felhasználását ellenőrizze.
Ezekután egészen döbbenetes az a nyilatkozat, amelyet az APEH illetékese, vezetője tett, miszerint már 1995-ben 5,4 milliárd értékű jogtalan felhasználást fedezett fel az APEH - 1996-ban 5,2 milliárdot -, ami annyit jelent, hogy a támogatások igen jelentős hányadát jogszerűtlenül vették igénybe. Szomorú dolog, hogy általában az igénybevevők nagy része nem is magyar vállalkozás, hanem általában valamelyik környező nyugat-európai ország (Sic!) és magyar vállalkozók által létrehozott kft.-k. Azt hiszem, ez a döbbenetes visszaélés mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy az exportszubvenció kifizetése és egyáltalán maga az exporttámogatás rendszere teljesen elavult, korszerűtlen, nagyon alacsony hatékonyságú az így kifizetett pénzek megtérülése.
S ami nagyon lényeges - szintén a Világgazdaság utal rá -, hogy általában legkevésbé a mezőgazdasági termelők részesednek ebből a támogatásból. Itt van az ominózus hagyma-eset, amikor egy élelmes vállalkozó Makón fillérekért felvásárolta a hagymát, majd azt szárított hagymaként Romániába exportálta. Tízszeres szubvenciót vett igénybe, azzal szemben, akik ezt nyersen vitték ki. Ez a példa egyben azt is jelzi, hogy a nemzeti agrárprogram tárgyalása során egy nagyon fontos kérdés lenne a támogatási rendszer teljes revíziója, felülvizsgálata, s egy olyan támogatási rendszer alapjainak lerakása, amely egyértelműen azt a szándékot, hogy a mezőgazdasági termelést és a termelőket támogassuk, szolgálja.
Azt hiszem, ez a lehetőség ma adott, és úgy gondolom, hogy a kormánynak ezen a területen már rég ki kellett volna jönnie azokkal a konkrét elképzeléseivel, amelyek a mezőgazdasági exporttámogatás újszerű módját mutatná be az érdekeltek előtt.
Hozzáteszem, azért is szükség lenne a gyors változtatásra, mert a nyugat-európai országok, így az Európai Unió is 1992 óta folyamatosan építi le az exporttámogatást. Hogy jelezzem és eloszlassam az esetleges ezzel kapcsolatos nagy várakozásokat: ha mi az Unió tagjai lennénk 1997-ben, akkor mindössze 70 millió ECU exporttámogatásban részesülne a magyar kivitel, ami kevesebb, mint 20 milliárd forint; míg 1992-ben az akkori EU-exportszubvenciós rendszer alapján 590 millió lett volna az exporttámogatás. Tehát egy drasztikus csökkenés van ezen a területen. Hozzáteszem, nemcsak az Európai Unióban, hanem az Egyesült Államokban is, ahol például 1997-ben mindössze 250 millió dollár értékű exportszubvenció kifizetését engedélyezte a kongresszus. Ez az összkivitelnek 0,4 százaléka, tehát rendkívül alacsony szint.
Azt hiszem, ha máshol rájöttek arra, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképességét nem az exportszubvenció rendszerével lehet erősíteni, hanem a termelés hatékonyságának javításával, tehát a támogatásokat a kis-, közép- és nagyüzemek teljesítményének javítására kellene átcsoportosítani most, nem várni meg 2000-et és 2001-et.
S befejezésül ezzel jelezném azt: az a szándék, ahogy a kormány az exportszubvenció ezen anakronisztikus rendszerét tovább akarja kitolni, mindenképpen téves, és mindenképp azonnali változtatásra szorul a kormány gondolkozása ezen a területen. Ehhez a Magyar Demokrata Néppárt partner kíván lenni, és úgy gondoljuk, hogy más ellenzéki képviselőtársaim hasonlóan csatlakoznának egy ilyen újszerű támogatási rendszer kiépítéséhez. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem