DR. DÁVID IBOLYA

Teljes szövegű keresés

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! A Csépe Béla frakcióvezető-helyettes úr által elmondottak két területen vetik fel a kormány felelősségét. Az első terület az árképzés hiányossága, és erre nagyon jó formában felhívta a kormány figyelmét az Állami Számvevőszék jelentése, hiszen a kormány felelős azért, hogy úgy privatizálta az energiaszektort, hogy előtte az árképzést nem szabályozta, így kockázattal vásárolta meg a vevő az energiaszektort, és a vevő természetesen a saját kockázatát beleépítette az árba és a garanciákba, mindennek az árát pedig a fogyasztó fogja megfizetni.
Azonban én a másik területtel szeretnék foglalkozni, és ez a kompenzáció, amely szintén a kormány felelőssége - vagy akár felelőtlensége is -, hogy a mai napig nem működik az alapítvány. Államtitkár asszony azt mondta, hogy elkészült az alapító okirat. 1996 őszén azt ígérte a kormány, hogy természetesen az energiaár-emeléssel egy időben a kompenzációról dönteni fog. Most április eleje van, és még mindig csak az alapító okirat készült el.
Szeretném a figyelmüket felhívni arra, hogy az érdekvédelmi szervezetek minimálisan 10-12 milliárd forintra teszik azt az összeget, amely valamilyen segítséget jelenthetne a rászorulóknak. Az az összeg, ami jelenleg az alapítvány számára rendelkezésre áll, 1,4 milliárd forint. Ha az adminisztrációs költséget nagyon szerényen számolom is, és csak egynegyede, egyharmada lesz adminisztrációs költség, akkor nincs 1 milliárd forint a magyar állampolgárok kompenzálására. Ez a probléma azt sem oldja meg egyébként, hogy aki már olyan szorult helyzetben van, hogy az energiaszámláját nem tudja fizetni, azt milyen alapból fogják önök segélyezni. Hiszen az az alapítvány, aminek elkészült az alapító okirata, csak azt segélyezi, aki tudja fizetni, és az eddigi fizetését meghaladó különbözet felét szeretnék csak önök kompenzációból biztosítani.
Én tisztelettel kérem a kormányt, térjen vissza még egyszer a kompenzáció kérdésére. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem