CSÉPE BÉLA

Teljes szövegű keresés

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Napirend előtt foglalkoznunk kell az április 1-jétől életbe lépett újabb 3,6 százalékos villanyáram-emeléssel, és az ellensúlyozására hivatott kompenzációs lehetőség késedelmeivel. Az angol ETD Limited magyar sajtóban is megszellőztetett tanulmánya, amely a villamos energia hazai privatizációjával foglalkozik, befektetői súgást tartalmaz csendes áremelésre.
(9.00)
A tanulmány a közel 25 százalékos januári áremelésről cinikusan megállapítja: a fogyasztói reakció visszafogott volt, és az áremelés mértéke fokozatosan elvesztette az élét a többi iparágra rótt sokkal magasabb emelésekhez viszonyítva. Majd így folytatja: remélhető, hogy a Magyar Energia Hivatal csendben végrehajtja majd a negyedévenkénti árkorrekciót, és ezzel nem fog megint akkora figyelmet kelteni a sajtóban. Ezért kell szólni róla hangsúlyosan itt, az ország nyilvánossága előtt.
A mostani 3,6 százalékos áremelés azt jelenti, hogy a háztartási célú villany ára kilowattóránként 40 fillérrel drágul. Ez a lakosságnak évente újabb 4 milliárd forint többletkiadást jelent. Amennyiben júliusban és októberben is ugyanennyivel növelik a villany árát, akkor az év eleji 24,9 százalékos emelés az év átlagában már 30 százalék fölé kerül. A fogyasztók jelentős része így sem tud fizetni, egyre növekszik az áramszolgáltatók kintlévősége. Napirenden vannak a kikapcsolások. Ez már nyílt támadás a létminimum alatt élők ellen!
Az év eleji 25 százalékos emelés óta szervezi a kormány a kompenzációs alapítványt, amely csak nem akar összejönni. Kompenzáció még nincs, de újabb áremelés már van. A beharangozott összesen 1,5 milliárd forintos kompenzáció még a mostani, úgynevezett árkorrekció felét sem éri el, még semmi megoldás nincs a gázáremelkedés és a távfűtés kompenzációjára. Ugyancsak év elejétől halljuk a befektetők szűnni nem akaró méltatlankodását, akik felpanaszolják, hogy nem biztosított az ígért 8 százalékos nyereségük.
Bekövetkezett tehát az, amit előre jeleztünk: a gyakorlatilag ellenőrizhetetlen költségek növelése útján történő jövedelemkivonás elismertetése a 8 százalékos garantált nyereségre való hivatkozással. Pedig ezek a társaságok már az év elejétől pozitív diszkriminációt élveznek. A közel 25 százalékos átlagos fogyasztóiár-emelés mellett a privatizált áramszolgáltatók 41 százalékos, az erőművek 27 százalékos emelést kaptak, miközben a hazai erőművek csak 3 százalékot, Paks pedig semmit.
Folynak az ár-felülvizsgálati előkészületek, amit az energia hivatal főigazgatója január 30-án kelt körlevelében szabályozott. A sajtóhírekből kitűnik azonban, hogy csak a privatizált külföldi irányítású társaságok kérnek árfelülvizsgálatot. A rejtélyre az említett közlemény adja meg a választ, amely rögzíti, hogy az ár-felülvizsgálati kérelem nem vonatkozhat a január 1-jétől hatályos ármegállapítás előkészítésekor az elismerendő költségek közül a kormánymegbízott által kiemelt tételekre. Ezért nem vitathatók, vagyis a hazai tulajdonú társaságoknak a januári ármegállapítással is súlyosbított rossz helyzete állandósul.
Az áremelésből származó jövedelem továbbra is elsősorban a külföldi befektetőkhöz kerül és nem oda, ahol a legnagyobb szükség lenne rá. Az általam említett tanulmány azt is tartalmazza, hogy az erőművi kapacitáshiány beléphet az ezredforduló után. Tehát nincs befektetési garancia, ami a legfontosabb távlati cél lenne, nincs garancia egy megfelelő, időben belépő kompenzációra sem.
Mindezeket a problémákat fel kellett vetnünk a most nem régen, április 1-jétől életbe lépett áremeléssel kapcsolatban, ami - mint jeleztem - a következő negyedévenként is belépő áremeléssel kapcsolatban, összefüggésben súlyos mértékben felveti azt, hogy a kompenzáció rendszere miért késik, és távlatban is súlyos gond van (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az energiaprivatizációt illetően. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem