BURÁNY SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Az a véleményem, hogy válasszuk ketté a problémát. Az egyik maga a bűncselekmény, illetve a visszaélés, a másik pedig a magyar mezőgazdaság támogatási rendszere. Hiszen mindnyájan be tudjuk látni azt, hogy a legtökéletesebb támogatási rendszer is kijátszható, de ez nem a támogatási rendszer, hanem a bűncselekmények és a bűnüldözés kategóriája. Én ezért ezzel kapcsolatban a bűncselekménnyel és a visszaéléssel nem foglalkoznék.
Teljesen egyetértek államtitkár úrral abban, hogy a magyar mezőgazdaság támogatási rendszerének abba az irányba kell fejlődnie, hogy a termelőkhöz közvetlenül jusson el ez a támogatás, ne pedig azok a közvetítő kereskedő cégek fölözzék le ezeket a támogatásokat, amelyek maguk közvetlenül a termelésben nem érdekeltek.
Szeretném a vita egy aspektusára ezúton is felhívni a figyelmet, hiszen Raskó és Gyimóthy képviselő urak is említették a támogatások leépítését, illetve a nyugati támogatások mértékét. Én azt hiszem, érdemes azt figyelembe vennünk - bár nagy valószínűség szerint nem mi fogunk dönteni ebben a kérdésben -, hogy a Magyar Köztársaságban a mezőgazdaság számára relatív előnyt jelenthet, hogyha az EU-ban a mezőgazdasági támogatások csökkennek, hiszen az biztos, hogy ha a támogatás nő, s ahogy Gyimóthy képviselő úr mondta, 5-10-szerese a magyar mezőgazdaságénak az ott megvalósított támogatás, akkor egy ilyen támogatási versenyt a gazdag országokkal szemben a Magyar Köztársaság biztosan nem lenne képes állni. És bár a támogatások leépítése is fájdalmas dolog, de az eszközt mégis meg kell fizetni, a hatékonyságot növelni kell. A magyar élőmunka költségei azonban még mindig sokkal versenyképesebbek, mint bárhol máshol Európában.
Tehát én azt gondolom, hogy a támogatások leépítése az EU-ban relatíve előnyös helyzetet teremthet a magyar mezőgazdaság számára, és erre a tendenciára érdemes mindnyájunknak odafigyelni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem