BURÁNY SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Az előbb érdekes fejtegetéseket hallottam Gyimóthy Géza képviselő úrtól, hogy hol lehetne kezdeni a megtakarításokat, amiből a pénzt biztosítani lehetne a kompenzációra. Azt hiszem, ha a magyar Országgyűlés képviselőit teljesítménybérben fizetnék, akkor ezt a megtakarítást Gyimóthy képviselőtársunk tiszteletdíjával lehetne kezdeni, hiszen azok az érvek, amiket itt előhozott privatizációs ügyekben, annyira zavarosak, hogy nehéz is szakmai válaszokat adni rá.
Először is szeretnék megcáfolni egy alapvető félreértést. A privatizációnak és az energiaár-emelésnek egymáshoz az égvilágon semmi köze nincs. (Közbeszólások: Nyolc százalék!) Ezt az áremelést még a privatizáció előtt, mint ahogy az már itt az ülésteremben elhangzott, és egyébként Pusztai képviselő asszony elismerte... (Dr. Pusztai Erzsébet: Nem ezt ismertem el.) 1994-ben is elhatározta már az akkori kormány. Legjobb tudomásom szerint akkor az energiaipar privatizációja teljesen sikertelen volt, tehát a privatizációval ilyen alapon semmilyen összefüggésbe nem lehetett volna hozni.
De az energiaipar privatizációja és a vitatott kérdés után talán térjünk át a kompenzációra, mert ez az, ami a magyar lakosság számára fontosabb, mint mondjuk az eszközarányos nyereség.
Nos, szeretném tájékoztatni a képviselőtársakat arról, hogy az energiaalapítvány alapító okirata elkészült, sőt, benyújtásra került a cégbírósághoz, sőt, márciusi kormányrendelet már foglalkozik ennek végrehajtásával. Gondolom, ez szintén ismert képviselőtársaim előtt. (Dr. Pusztai Erzsébet: És mi van január óta?) S így az az 1 milliárd forint, amely az alapítványnál van, várhatóan egy hónapon belül az érintettekhez eljuthat. (Dr. Pusztai Erzsébet: Ez a szociális érzékenység magasiskolája, mi?) Úgy gondolom, hogy ez a körülmény jól egészíti ki az energiaár-emelést és talán cáfolja azokat a vélekedéseket, hogy ez a kormány semmi mást nem csinál, csak árakat emel... (Dr. Pusztai Erzsébet: Én azért szégyellném magam.), és közben a kompenzációról pedig nem gondoskodik. (Gyimóthy Géza: A sikerdíjakat kifizették.) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem