BURÁNY SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Örömmel hallgattam Akar László államtitkár úr szavait, nemcsak azért, mert amiről beszélt, az fontos az ország számára, hanem azért is, mert üdítő jelenség a magyar parlament falai között, vagy valaki napirend előtt a tényekről beszél, nem pedig saját elképzeléseiről. (Derültség az ellenzéki oldalon. - Taps a kormánypárti oldalon.)
Én vitatkoznék azokkal a nézetekkel, hogy Magyarországon a helyzet ma rosszabb vagy legfeljebb annyira jó, mint akkor, amikor az országot a Horn-kormány átvette. 1994-ben fordult elő először az előző kormányzati ciklusban, hogy a gazdaság némi növekedést produkált, és ennek az egyensúlyhiánytól kísért növekedésnek azonnal súlyos ára volt, hiszen ennek a növekedésnek ára volt a fizetési mérleg drámai romlása, ára volt az államháztartás hiányának drámai növekedése, és ezzel összefüggésben a külső adósságállomány növekedése.
Ez volt az az örökség, amelyet a Horn-kormány átvett, és ezzel az örökséggel szembenézve hirdette meg 1995-ben a stabilizációs politikáját, amely a rendszerváltozási utáni években először úgy teremtett feltételeket a gazdasági növekedéshez, hogy azt nem kíséri drámai pénzügyi egyensúlyromlás, sőt ellenkezőleg, a pénzügyi folyamatok stabillá váltak. (Dr. Pusztai Erzsébet: Ötéves tervek!) Az elmúlt évben ellenzéki képviselőtársaimmal bőven volt lehetőségem vitatkozni arról, hogy milyen recesszió fogja kísérni a stabilizációs intézkedéseket, hiszen akkor minden ellenzéki prognózis arról szólt, hogy drámai visszaesés lesz - nemhogy stagnálás, hanem visszaesés - a gazdaság egészében. (Dr. Raskó György: Így volt! Ez a helyzet!) Ezzel ellentétben a Statisztikai Hivatal kimutatásai szerint már 1996 második félévében, különösen a negyedik negyedévben növekedés - méghozzá komoly növekedés - állt be a magyar gazdaság történetében, és ez igazolja a stabilizációs intézkedéseket.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szívesen beszélnék még többet is e témáról, hiszen megérdemli a figyelmet, de a Házszabály sajnos csak ennyi lehetőséget ad számomra.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem