LÁNYI ZSOLT

Teljes szövegű keresés

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Miniszter Asszony! A Co-Nexus Rt., majd annak leányvállalata, a Port Rt., több éve foglalkozik a kisbefektetők pénzének kezelésével. Tudomásom szerint a 10 millióval létrejött részvénytársaságba több mint egymilliárd forint értékű vagyonnal lépett be a magyar állam, illetve az ÁPV Rt., így a Port Rt. több mint 99 százalékban állami tulajdonú. Az rt. 1994-ben kezdte meg a tőkebevonást a lakosságtól ezekkel a bizonyos Port-kártyákkal.
A Co-Nexus csődje magával rántotta a Port Rt.-t is. A részvénytársaság 1996. november 18-án fölfüggesztette a tevékenységét. 1996. december 6-án a csődtárgyaláson a hitelezőktől 90 napos fizetési haladékot kért, akik ehhez hozzájárultak. A részvénytársaság mindenkit megnyugtatott, hogy a pénze biztonságban van, megvan a szükséges fedezet, így a követeléseiket ki tudja elégíteni. Később kiderült: a Port Rt. teljes vagyonát átadta az ÁPV Rt.-nek a Co-Nexus adósságai miatt, így a hitelezők kifizetése veszélybe került.
Mivel a Port Rt. majdnem száz százalékkal állami tulajdon, ezért az állam, illetve az ÁPV Rt. kötelessége - ha már az ellenőrzést elmulasztotta - a hitelezők kielégítése. Az újságban megjelent hírek szerint értékesítésre került ez a Port Rt., és így talán hozzájuthattak volna a pénzükhöz a hitelezők, ez azonban kacsának, blöffnek bizonyult.
Nekem egyetlenegy konkrét kérdésem van, tisztelt miniszter asszony: ki és mikor fogja kielégíteni a 674 kisbefektető követelését?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem