DR. VILÁGOSI GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársam! Az ön által felvetett probléma valóban közérdekű, és gyakran előfordul vagy legalábbis nem egyedi ügy. Ugyanakkor az interpellációra adandó válaszomban utalnom kell arra, hogy az átalakult állami gazdaságok területén, illetve az állami tulajdonban lévő területeken lévő és állami támogatással épült utak nem közutak, hanem úgynevezett közhasználatra átadott magánutak, és az ilyen jellegű magánutak fenntartásához valóban nem áll rendelkezésre sem központi, sem önkormányzati forrás.
Az önkormányzatok számára a vagyonszerzés lehetőségét egyébként a privatizációs törvények, az önkormányzati törvény, valamint az egyes állami tulajdonban lévő vagyontárgyak önkormányzati tulajdonba adásáról szóló törvény teremtette meg, és ennek alapján kaptak lehetőséget a települési önkormányzatok egyebek között az állami gazdaságoktól is úgynevezett beépítetlen belterületi földek megszerzésére - több önkormányzat élt is ezzel a lehetőséggel. Ugyanakkor pedig a privatizációs törvények alapján a gazdasági társaságokká alakuló állami gazdaságok esetén is részvényt, üzletrészt, pénzt, illetve egyéb vagyontárgyat szerezhetnek az önkormányzatok a gazdaság által kezelt belterületi ingatlanok után.
Tehát több mód is adódik arra, hogy az önkormányzatok megszerezzék a tulajdont - adott esetben az utak tulajdonjogát is -, ugyanakkor pedig az utak átvétele egyidejűleg természetesen a fenntartással járó terheket is jelenti; a fenntartással járó terheket is áthárítaná az önkormányzatokra, és erősen kétséges, hogy ezt tudnák-e vállalni. Bizonyára ez a fő oka annak, hogy az önkormányzatok nem is igénylik a településrészeket összekötő és a belterületükön kívül eső utakat.
Az ÁPV Rt.-től szerzett információ szerint egyébként a privatizáció során megkísérelték átadni a korábban állami gazdaság által kezelt, úgynevezett saját használatú utakat; ezeket az utakat a gazdaság építette korábban.
A konkrét ügyben pedig: Tamási város önkormányzata ezek közül csak azokat kérte és kapta meg, amelyek szabványos méretűek, tehát ráfordítás nélkül bekapcsolhatók a forgalomba, az átépítésre ugyanis nem rendelkeznek pénzzel. A fennmaradt utak közhasználatú magánutak, amelyek jövőbeli sorsáról intézkedni kell. Erre ad lehetőséget az 1988. évi I. törvény - a közúti közlekedésről szóló törvény -, amely szerint a magánút tulajdonosának kérelmére a magánutat helyi közúttá nyilvánítja, amennyiben az utak forgalmi jellege megváltozik, és az út műszaki állapota lehetővé teszi más jellegű úttá történő nyilvánítását.
Ha erre a konkrét esetben nem kerülhetne sor, úgy azzal a lehetőséggel kell élni - amire szintén az 1988. évi I. törvény végrehajtására kiadott minisztertanácsi rendelet ad lehetőséget -, hogy a közforgalom elől el nem zárt magánút fenntartásának költségeihez az utat rendszeresen használó jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek és természetes személyek érdekeltségük arányában kötelesek hozzájárulni. Ezzel a szabályozással megoldottnak látszik e magánutak fenntartása, és az önkormányzatok érdekeltségük arányában koordinációt kezdeményezhetnek.
Még egy konkrét intézkedésre szeretném felhívni képviselő úr figyelmét. Az állami tulajdonban lévő vállalkozói vagyon értékesítéséről szóló, 1995-ben született törvény módosítása az 1997. évi IV. törvénnyel következett be, és ez lehetőséget ad az ÁPV Rt.-nek arra, hogy kivételesen indokolt esetben a kormány döntése alapján térítés nélkül adhat át állami ingatlanvagyont a helyi önkormányzat részére annak illetékességi területén belül foglalkoztatási és szociálpolitikai célok megvalósításának elősegítése érdekében. Ezt a lehetőséget is meg kell vizsgálni, hátha az adott eset ezen jogszabály hatálya alá tartozik.
Még egyet szeretnék képviselő úrnak elmondani: az önkormányzatok részére átadható többletforrások feltárása érdekében a kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy a földek bérbeadásából származó személyi jövedelemadóból a helyi önkormányzatok közvetlenül részesedhessenek. Köszönöm szépen, és kérem az interpellációra adott válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem