DR. TORGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Igen tisztelt Képviselőtársaim! Amint az önök előtt is ismeretes, a társadalombiztosítás gazdálkodása mind ez ideig a botrányok és a pénzköltekezés krónikája volt, és az eltelt néhány évben a kormánynak nem sikerült ezekből a botrányokból és pénzelköltő mechanizmusokból szinte semmit sem lefaragni, a megoldás irányába egyetlenegy lépést sem tett.
A totális csődöt igazolja, hogy óriási hiányokról beszélhetünk, olyan kézbentarthatatlan deficitek keletkeztek, amelyekről elég, ha tájékoztatásul elmondom, hogy 1995-ben nulla forintot terveztek hiányként - 43 milliárd forint keletkezett, 1996-ban 17,8 milliárd forint hiányt terveztek - körülbelül 70 milliárd forint keletkezett. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy én a felszólalásomban előre jeleztem, hogy a mi szakértőink számítása szerint 67 milliárd forint körüli összeget tesz ki majd a hiány, de akkor nem hittek nekünk. 1997-ben nulla forint hiány helyett terveztek 13,5 milliárdot, pontosabban eredetileg nulla forint lett volna a hiány, majd ezt később módosították 13,5 milliárd forintra.
(10.30)
De nyilvánvaló, hogy túl fogják lépni ezt az összeget többszörösen, hiszen az első két hónapban a hiány már 10 milliárd forintra rúgott. A szomorú az, hogy a rossz gazdálkodás árát velünk, állampolgárokkal fizettetik meg, a deficiteket pedig újabb bevételekkel, sarcokkal akarják korlátozni; pedig világviszonylatban is rendkívül magas a tb-járulék Magyarországon, ami béklyókba veri a gazdaságot, és burjánoztatja a feketegazdaságot. Egyértelmű tehát, hogy addig, amíg a tb alapvető reformja meg nem történik, a gazdasági előrelépés is elképzelhetetlen, hiszen nem lehet végrehajtani az államháztartási reformot. De ahhoz, hogy egyáltalán a tb-reform elképzelhető legyen, először külső szakértőkkel kellene átvilágíttatni, hiszen jelenleg a dilettantizmus elképesztő - erre rövidesen fogok példákat mondani.
(Az elnöki széket dr. Gál Zoltán, az Országgyűlés elnöke,
a jegyzői székeket dr. Kávássy Sándor és Szili Sándor foglalja el.)
1997-től - amint az ismeretes önök előtt -, ahelyett, hogy csökkentették volna a tb-terheket, a kormány újabb sarcot vetett ki: az úgynevezett 1800 forintos egészségügyi hozzájárulást, ami országos botrányokhoz, tiltakozó akciókhoz vezetett. Tessék végre tudomásul venni, hogy ezeket a sarcokat a gazdaság nem tudja elviselni! Ezt egyébként mutatják a számszerű adatok is, hiszen a tervezett 9 milliárd forint bevétel helyett az első két hónapban mindösszesen 5 milliárd forint folyt be, tehát a kiadás több lesz, a bevétel kevesebb, egyértelmű, hogy rossz úton jár a kormány. Hatalmas és ellenőrizhetetlen tb-kiadásokról van szó, hiszen az idén 1150 milliárd forint a tb kiadása. Összehasonlításul mondom: az egész költségvetés kiadása ebben az évben 2500 milliárd forint lesz.
A társadalombiztosítás hatalmas költekezései a központi költségvetés költekező mechanizmusain is túltesznek, ugyanakkor alig ellenőrzött. Hadd utaljak itt az ÁSZ-vizsgálatra, a parlamenti ad hoc bizottság jelentésére, ezek egybevágnak a Kisgazdapárt megítélésével. A nyilvántartás rossz, a százmilliárdok útja is nehezen követhető, bizonytalan a kintlévőségek adata, pazarló a vagyongazdálkodás. Minden hónapban újabb botrányról szerzünk tudomást, most a 250 millió forintos elvetélt vényellenőrzési rendszer van napirenden. Hogy mekkora kóklerkedésről és milyen dilettantizmusról van szó, hadd utaljak arra, hogy nemcsak feleslegesen fizettek ki 250 millió forintot egy nem működő szoftverre, hanem azt sem lehet tudni, hogy van-e szoftver vagy nincs. És hogy milyen dilettáns módon történik ennek a kezelése: nem árt tájékoztatni az országot arról, hogy a közgyűlés elkezdte kutatni a szoftvert, lementek a pincébe keresni, találtak is egy üres dobozt. Nagy izgalmak közepette hívtak egy közjegyzőt, és a közjegyző jelenlétében nyitották ki az üres dobozt, amiről kiderült, hogy nincs benne semmi; no, persze a 250 millió elfolyt. És ehhez van ráadásul egy olyan kormányunk, aki az alapvető ellenőrzési jogosítványait sem tartja szükségesnek ilyen költekezési mechanizmusnál sem bevetni.
Évente több mint egymilliárd forintot fordítanak számítógépesítésre, de a hálózat nem működik. S hogy milyen botrányos módon bonyolódhatnak az ügyletek a társadalombiztosításnál, hadd utaljak arra, hogy miközben költik évente az egymilliárdokat, és teljesen használhatatlan a számítógépes rendszer, az egyik vezetőjük, Szeréminé még ki is jelentette, hogy további 15-20 milliárd forintra van még szükség ahhoz, hogy rendbe tegyék a számítógépesítést.
Árreformokat hajtanak végre a nyugdíj és egészségügy terén is, tehát a szolgáltatásokat akarják lefaragni minden hatásvizsgálat nélkül. Ezért nem jelentkeznek megtakarítások. Így például utalhatnék arra, hogy hiába építettek le tízezer kórházi ágyat és ígérték azt, hogy majd ők ennek fejében megtakarítanak tízmilliárd forintot, amelyet az egészségügy korszerűsítésére fognak fordítani, nem tudtak megtakarítani egy fillért sem. Egyértelmű tehát, hogy a kormány rossz úton jár, meg akarja ugyanakkor takarítani a legszükségesebb átvilágítási költségeket is, ami nélkül viszont a tb ügyei rendbe nem hozhatók.
A Független Kisgazdapárt álláspontja az, hogy a változtatással tulajdonképpen a kormány az eddigi mulasztásaira akar fátylat borítani, hiszen azt senki nem vitatja, hogy az ellenőrzés rossz, és az nyilvánvalóan változtatandó. De hadd utaljak arra, hogy eddig is voltak a kormánynak és a tb-nek is jogosítványai, én a jelen törvény mérhetetlenül sok rendelkezését fölírtam, hogy - ha lenne időm - felsoroljam, melyek ezek. De sajnálatos módon nemcsak a közgyűlés nem élt a törvény végrehajtásának ellenőrzési és szankcionálási lehetőségeivel, hanem a kormány sem, amelynek pedig olyan különleges jogosítványai vannak, mint például a közgyűlés szükség szerinti összehívása, vagy a kijelölt tagján keresztül széles körű ellenőrzése az önkormányzatnak. A kormány kezdeményezhette volna az Országgyűlésnél az önkormányzat gazdálkodási jogosítványainak felfüggesztését, miniszteri biztos kinevezését, egyéb lehetőségei is lettek volna, ha valóban meg akarta volna akadályozni a pénzelköltő mechanizmusokat.
Az előterjesztésben megfogalmazott változtatási szándékok közül több egyértelműen káros. Így mindenekelőtt általánossá kívánják tenni a delegálás rendszerét az eddigi korlátozott választási rendszer helyett, hiszen eddig a munkáltatókat delegálták, a munkavállalókat választották. Kérem, ez egy óriási visszalépés! El kell dönteni, hogy szükség van-e tb-önkormányzatra vagy nincs szükség önkormányzatra. Ha szükség van, akkor tessék választani, mert ez az önkormányzatiságból fakad, ha nincs szükség önkormányzatra, akkor tessék ezt is nyíltan megmondani, ne pedig egy ilyen képtelen törvénnyel előállni!
(10.40)
Megítélésünk szerint a demokratizmus súlyos sérelmét jelenti az a változtatás, amelyet most a kormányzat keresztül akar erőltetni. Hiszen gondolják végig, hogy a költségvetés közel feléről van szó, 1150 milliárd forintról! Az eddigi gyenge ellenőrzést még tovább fogja szűkíteni az a képtelen helyzet, hogy delegálni fognak. Kik fognak delegálni? - az Érdekegyeztető Tanács. Az kinek a rendelkezése alatt áll? - az MSZOSZ rendelkezése alatt. Tehát a kommunista szakszervezetek fognak rendelkezni a költségvetés közel fele összege felett, mindenfajta ellenőrzés nélkül; tehát a demokrácia látszatát is sárba tiporják ezzel a változtatással.
Az MSZOSZ eddig is mindkét tb-alapot egyfajta anyagi forrásként használta az MSZP érdekében. Kérem, ki kell mondani: ez a változtatás az MSZP választási céljait szolgáló, antidemokratikus intézményrendszer bevezetése, amelyet a Független Kisgazdapárt semmilyen körülmények között sem hajlandó tudomásul venni! Fel fogjuk lármázni a társadalmat (Zaj a kormánypártok soraiban. - Közbeszólás: Azt tudjuk!), fel fogjuk hívni a figyelmét arra, mi történik itt a háttérben, milyen módon kívánnak a volt kommunista szakszervezetek útján egy következő országgyűlési képviselő-választást befolyásolni.
A változtatások között olyanok is találhatók, mint például egyértelműen rossz, hogy nincs megjelölve az önkormányzati képviselőkkel szembeni szakmai és erkölcsi követelményrendszer. Így például nincs előírva a büntetlen előélet, a szakmai követelmények, szakismeret, gyakorlat stb. Hiányzik a visszahívás okainak és menetének meghatározása, amely újabb önkénynek ad utat, hiszen ilyen körülmények között attól szabadulnak meg, akitől akarnak.
Eddig társadalmi feladatként látták el az önkormányzati képviselők a feladatukat, most ezt a kötelező törvényi előírást kiiktatták. Ez azt a veszélyt rejti magában, hogy most majd mindezt újabb fizetett alkalmazottakkal fogják tenni.
Továbbra sincs korlátozva a vezető tisztségviselők tiszteletdíjának, illetőleg a hivatalvezetők anyagi dotálásának kérdése. Ez olyan helyzetekhez vezet, hogy miközben a pincében üres dobozban közjegyző jelenlétében keresik az eltűnt 250 milliós, működésképtelen szoftvert, a közgyűlés a főigazgatónak és helyettesének milliós jutalmakat szavazhat meg. Kérem, ez egy döbbenet!
A Független Kisgazdapárt természetesen nem hajlandó segédkezet nyújtani az ilyen előterjesztésekhez, és nemcsak hogy visszautasítjuk az antidemokratikus és az önkénynek utat nyitó változtatásokat, hanem… (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az időkeret leteltére.) Köszönöm a figyelmeztetést; nem tudom, hogy elnök úr vagy elnök asszony ül-e mögöttem (Derültség.), mert amikor változtatni szoktak elnököt, akkor ezt nem szokták a szónokló képviselőnek bejelenteni.
Tehát a Független Kisgazdapárt ebben a formában ezt az előterjesztést elfogadni nem tudja, azt visszautasítja.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem