DR. KOLESZÁR LAJOS

Teljes szövegű keresés

DR. KOLESZÁR LAJOS
DR. KOLESZÁR LAJOS, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Bizottságunk május 19-én megtartott ülésén - Keller László politikai államtitkár úr előterjesztését követően - megtárgyalta és hosszan megvitatta a T/4018. számú törvényjavaslatot.
A tisztelt Ház elé kerülő törvényjavaslat - mely a társadalombiztosítási önkormányzatok mandátumának közelgő lejártát követően egy más struktúrát kíván kialakítani - az Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésein megtörtént egyeztetések után került a bizottságunk elé.
(10.10)
Nem minden tekintetben konszenzussal záruló tárgyalások eredményeként kialakított törvényjavaslatot tárgyalhattunk, amit az ülésen jelen levő meghívottak hozzászólásaiban, véleményalkotásaiban is jól éreztünk. Itt kívánom megjegyezni, hogy szívesen meghallgattuk volna az Egészségbiztosítási Önkormányzat véleményét is erről a törvényjavaslatról, de sajnálatosan ők nem képviseltették magukat.
Markáns vita alakult ki a tb-önkormányzatok szerkezetét illetően, noha azzal a többség egyetértett - szem előtt tartva a parlamenti vizsgálóbizottság Egészségbiztosítási Önkormányzatnál végzett vizsgálatáról szóló jelentését -, hogy változtatás szükséges a jelenleginél működőképesebb, átláthatóbb, működő önkormányzati struktúra kialakítása érdekében. Egyetértés volt közöttünk abban, hogy az állami szervezettől jól elkülönült szervezeti és igazgatási rendszer feleljen az erre a célra fordított pénzek felhasználásáért, amelyben markánsan megjelenik az állami felelősségvállalás. Jelenjen meg és érvényesüljön a felügyelőbizottságban a kormányzat szerepe.
Átmeneti időszakra szóló törvény meghozatalát ajánljuk, amelyben lehetőséget kell adni arra, hogy az Érdekegyeztető Tanácsban jelenleg nem szereplő szervezetek is képviseltethessék magukat az önkormányzatban, mivel erősíteni kívánjuk azt az elvet, hogy az önkormányzatok a járulékfizetés terheit viselők érdekeit képviseljék.
Egyetértettünk továbbá abban is, hogy az önkormányzati résztvevők között jelenleg nem szereplő civil szervezetek kapjanak helyet a döntés-előkészítésben fontos szerepet játszó bizottságokban. Megosztott volt a bizottság véleménye az önkormányzatok feladat- és hatáskörét illetően és az önkormányzat elnöke és a hivatal vezetése közötti kapcsolatot illetően is. Nyitott kérdés maradt előttünk, hogy a törvényjavaslat, amely a tb-önkormányzatok más típusú működését biztosíthatja, ha garanciát nem is, biztosan jó megoldást ad-e az önkormányzatok működésében észlelt valódi problémák kezelésére.
Tisztelt Ház! Figyelembe véve, hogy a tb-önkormányzatok megújítására a jelenlegi megbízás lejártát követően a lehető legrövidebb időn belül kerüljön sor, amelyre az átmeneti időszakra szóló delegálás ad lehetőséget, továbbá hogy a közpénzekkel történő gazdálkodás átláthatósága növekedjen, hogy a lakosság joggal várja el, hogy a kormány felelőssége, az Országgyűlés ellenőrzési jogosítványai a tb-önkormányzatok működésében a jelenleginél fokozottabban jelenjenek meg, továbbá figyelembe véve, hogy ebben a kérdésben nem valószínű, hogy mindenki megelégedettségére szolgáló javaslat születhetik, bizottságunk 10 igen, 6 nem és 3 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak ítélte. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem