DR. RASKÓ GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. RASKÓ GYÖRGY
DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, térjünk vissza Varga Mihály napirend előtti felszólalásához, ugyanis ő az ÁSZ-jelentés kapcsán igen súlyos dolgokat idézett a vizsgálat megállapításai közül. S hogy nagyon konkrét legyek és ráerősítsek arra, amit Varga Mihály mondott, szeretnék felolvasni két ilyen megállapítást.
Az egyik az áramszolgáltató társaságok privatizációjára vonatkozik, amely szerint a befektető lemond a személyektől megszerzett részvényekhez kapcsolódó 50 százalék feletti szavazati jogáról, ezt azonban csak akkor lehetett volna érvényesíteni, ha ezt a társaság alapító okiratában is rögzítették volna - no, ez egyetlenegy esetben nem történt meg.
A másik dolog az erőművekkel kapcsolatos: nagyon sokszor hallottuk annak idején, hogy miért kell ilyen gyorsan eladni az erőműveket és az áramszolgáltatókat, és az érvek között leginkább az szerepelt, hogy a magyar államnak nincs pénze arra, hogy a szükséges fejlesztéseket megfinanszírozza. Tehát azt mondták, hogy egy nagyon komoly tőkeemelést írnak elő kötelezően a vevők számára. No, ilyen előírás konkrétan egyetlenegy szerződésben sincs meg, csupán az van, hogy a vevő mindent megtesz azért, hogy amennyiben célszerűnek látszik a fejlesztés, azt megtegye. Úgy véljük, ez nem valami erős kényszerítés, és a szerződésbe, a több száz oldalon keresztül megfogalmazott anyagba lett volna lehetőség legalább becsatolni azt a kötelezettséget - milliárd forintban megjelölve -, amelynek egy-egy erőmű esetében a vevőnek esetleg eleget kellett volna tennie.
Azt hiszem, ezek, amikre Varga Mihály célzott - és mi, a Magyar Demokrata Néppárt is értetlenül olvastuk Suchman Tamás tiltakozó vagy méltatlankodó nyilatkozatát (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) -, valóban súlyos hibák, és azt hiszem, kiküszöbölésükre az illetékes szervezetnek mindent meg kellene tennie. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
(15.50)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem