CSÉPE BÉLA

Teljes szövegű keresés

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum ezzel a napirend előtti hozzászólásával valójában a magyar társadalom állapotának véleményem szerint legsúlyosabb problémáját vetette fel itt a tisztelt Ház előtt; egy olyan problémát, amely nem kötődik sohasem a közvetlen parlamenti munkához. Ilyen téma itt napirenden így közvetlenül sohasem lesz, azonban valamennyi törvénynek, valamennyi intézkedésnek, valamennyi határozatnak valamilyen köze van ehhez, az ország demográfiai helyzetének alakulásához, ami kétségtelenül tragikus. Ez a törvényhozásnak mindenkori mércéje ugyanakkor, a mindenkori hatalomnak nyilván a jövő szempontjából egyik legfontosabb mércéje az, hogy az ő uralkodása, hatalma alatt hogyan alakul egy ország demográfiai helyzete, van-e az országnak jövőképe, táplál-e olyan érzést, stabilitást az emberekben, hogy érdemes legyen gyermeket vállalni. Ez egy központi kérdés.
Emlékeztetni szeretnék arra, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt több területen kezdeményezett ilyen intézkedéseket a törvényhozás részéről, amellyel elő lehetne segíteni a demográfia kedvezőbb alakulását. Ilyen volt például a várandóssági pótlék megtartása. Ez az oly sokszor ostorozott elmúlt ciklusnak az egyik nagyon fontos vívmánya volt, amit sajnos ez a parlamenti ciklus eltörölt - ennek nem lett volna pedig nagyon komoly anyagi kihatása. Ilyen volt a valamiképpen megfogalmazható, de erősíthető főállású anyaság intézményének megteremtése. Ez csírájában megvan, de lényegében nem eléggé működik. Ilyen volt természetesen, amit mi is kezdeményeztünk - országgyűlési határozati javaslat formájában is -, a családi típusú adózás bevezetése.
(16.30)
Ismételten fölvetjük azt, hogy vizsgálja meg a kormány ezeket a javaslatainkat, és segítsen abban, hogy már ebben a ciklusban megfordulhasson ez a rendkívül kedvezőtlen demográfiai irányzat.
Köszönöm türelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem