DR. NÁDORI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. NÁDORI LÁSZLÓ
DR. NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A legutóbbi felszólalásomat és részben az előterjesztést szeretném kiegészíteni néhány adattal. Az adatokat a MOB adatbankjából kaptam, amelyért ezúton mondok köszönetet Aján Tamás főtitkár úrnak.
Milyen adatokról van szó? Nem szerepel az előterjesztésben az olimpiai bajnokok száma sportáganként, és az, hogy milyen sportágban nyertünk olimpiai bajnokságot.
13 sportágban vannak olimpiai bajnokaink, csak ötöt emelek ki: 33-an labdarúgásban; 28-an vízilabdában; 22-en vívásban; 15-en kajak-kenuzásban; 11-en úszásban. Tehát ezek azok a sportágak, amelyekben nagyon magas, világszínvonalú szakmai munka folyik.
Az iskolai végzettség sem közömbös mutató, mert a társadalmi beilleszkedés szempontjából egy képesítés, egy magas szintű iskolai végzettség, egy konvertálható tudás lehetőséget ad az olimpiai bajnoknak elhelyezkedni.
Ilyen szempontból mit mutat a statisztika? Az olimpiai bajnokok az alapfokú és középfokú végzettséget illetően 67-en vannak, a felsőfokú végzettségűek száma 81; tehát meglehetősen kiegyenlítődik. Sajnos, nem a felsőfokú intézményekben végzett olimpiai bajnokok vannak túlnyomó többségben, amint ez elvárható lenne. Tehát bőven van még lehetőség abban a folyamatban is, ami az olimpiai bajnokságig terjed, támogatni a sportolókat. Az igazi támogatást a társadalom akkor adja meg, ha egzisztenciához segíti a körülmények megjavításával a kitűnő sportoló tehetséget.
A következő adat az olimpiai bajnokok átlagjövedelme. 35 ezer forint alatt 37 olimpiai bajnok van, ebből 35 nyugdíjas.
(19.00)
Tehát a nyugdíjas olimpiai bajnokok többsége - szinte mindenkit személyesen ismerek, nyugodtan mondhatom - egy nagyon alacsony szinten kénytelen beosztani a pénzét: rendszerint segítik vagy mellékállással egészíti ki a fizetését. Az olimpiai bajnokok részéről a 35 ezer és 50 ezer forint közöttiek tizenkilencen vannak, és az 50 ezer forint felett tízen.
A kormegosztást illetően: 40 év alatt van harmincegy fő, 40 felett ötvenhárom; és az elöregedést jelzi, hogy hatvannégy fő nyugdíjasként, tehát 60-65 év felett. Sajnos az olimpiai bajnokok számát most már nem nagyon szaporítja - legalábbis a kilátások nem olyanok -, hogy tizenegy-tizenhárom bajnokságot nyerünk. Például amikor 197 ország indult Atlantában, ebben a hihetetlenül kiélezett, igen magas színvonalú versenyben, amely verseny nemcsak szakmai tudományos verseny, hanem gazdasági verseny is, mert egy olimpiai bajnok felkészítése bizony a sportágakban sok millió dollárba kerül. Ezzel Magyarország nagyon nehezen tud lépést tartani. Nyilvánvalóan az erőihez képest kell hogy lépést tartson, de ha már ebben a versenyben valaki elnyerte az aranyérmet, akkor számíthat valamilyen elismerésre.
Kiegészítésként még szeretném megjegyezni azt, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége április 2-án rendkívüli ülést tartott ebben a kérdésben, hogy milyen állást foglal el a javaslattal kapcsolatban: egyhangú támogatást határozott el.
Utolsó előttiként említem még: a mai Nemzeti Sportban írtak egy nagy állásfoglalást a törvényjavaslattal kapcsolatban, amelynek a vége csak az, hogy az olimpiai aranyérmesek számára kedvezően szavazzanak a képviselők.
Végül: kezemben van a Magyar Olimpiai Bizottság hírlevele, amelyben a következő található - ez a hírlevél januárban jelent meg -: A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére a játékok 40. évfordulója alkalmából - ez a melbourne-i játékok 40. évfordulója volt - sportteljesítményük elismeréseként kitüntetéseket adományozott. Horn Gyula szívélyes, közvetlen hangvételű beszédben köszöntötte a megjelenteket; hangoztatta, hogy ami akkor nem történt meg, azt most - megkésve - igyekeznek pótolni. A kormányfő hangsúlyozta: köszönjük, amit a nehéz körülmények között kis hazánkért tettek, erősítették Magyarország jó hírét, igazi hősök voltak. Székely Éva megjegyzi - valamennyiük nevében, csendesen -: jó érzés, hogy még nem felejtettek el bennünket.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem