DR. SZABÓ ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A miniszter úr is megkapta az Interneten keresztül a szóban forgó levelet, Interneten keresztül válaszolt vagy válaszolni is fog rá, ennek a válasznak a tartalmát ismertetem most önnel is.
Nincs olyan szabály, amely szerint ne lehetne egy napon két különböző tárgyból felvételi, és mint a későbbiekben rá fogok mutatni, nem is igen tudunk ilyen szabályt hozni. Ennek ellenére a közös írásbeli felvételi vizsgákon igyekszünk elkerülni ezt a lehetőséget, nincs azonban minden esetben lehetőségünk rá.
(14.40)
Az érettségi időszak május 9-től május 26-ig tart, ezalatt kell a szakközépiskolák szakmai tárgyaiból is, és a nemzetiségi iskolák speciális tárgyaiból is az érettségit megszervezni. Öt félnapnál egyszerűen nem jut több idő arra, hogy a közös írásbeli érettségi-felvételi vizsgákat megszervezzük. Erre az öt napra hét tárgy vizsgáját kell bezsúfolni. A matematikából ismeretes a skatulyaelv, amely szerint ha n gyufásskatulyába n+1 darab gyufát óhajtunk betenni, akkor sajnos valamelyikbe kettő fog jutni. Pillanatnyilag nem tudunk erre több időt szentelni.
A probléma oldása érdekében három tárgyból - franciából, németből és matematikából - két közös írásbeli érettségi-felvételit szervezünk, jövőre ezek közé negyedikként bekerülhet a kémia is, de egy ideig még semmiképpen nem tudjuk garantálni, hogy soha nem is kerülhet egy napra két tárgyból azonos felvételi vizsga. Ez egyébként más szakok esetében, ahol nem közös az írásbeli és az érettségi, ott sincs így. Például a jogászoknál, az Államigazgatási Főiskolán vagy számos bölcsészszakon ugyanez a helyzet van. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem