T. ASZTALOS ILDIKÓ

Teljes szövegű keresés

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönjük a kérdését; így módunk van arra, hogy a fizetővendéglátás szabályozásáról szóló jogszabályról egy pár tájékoztatást adhassunk a képviselőháznak.
A koncepció már az 1995. év végén elkészült, azonban tekintettel arra, hogy ez a szabályozás a fizetővendéglátó tevékenység sajátos jellege miatt nagyon széles körű egyeztetést igényel, ez az egyeztetés elég hosszú időt vesz igénybe, mert nemcsak a minisztériumokkal, illetve az érintett nagyszámú idegenforgalmi érdekképviseletekkel kell lefolytatni az egyeztetést, de szükségessé vált az adatvédelmi biztos egyetértésének megkérése is. A rendelettervezet a szállodáknál rendszeresített vendégkönyvhöz hasonló nyilvántartás vezetését is előirányozza, amit az adatvédelmi biztos úr kifogásolt. Ez a vita a mai napig tart, nincs lezárva, az egyeztetés folyamatos.
Ugyancsak hosszas vitához vezetett az a koncepcióbeli eltérés, amely a fizetővendéglátás és a falusi turizmus szolgáltatásai közötti különbségek miatt az eltérő szabályozás igényével lépett fel, szemben azokkal, akik az egységes szabályozást igényelnék. Ezen túlmenően a Pénzügyminisztérium a fizetővendéglátásra vonatkozó speciális adórendelkezéseknek e rendeletben történő szabályozását kívánja, mert a személyi jövedelemadóról szóló törvény csak utaló szabályokat tartalmaz.
A különféle módosító javaslatokat is tartalmazó jogszabálytervezet jelenleg harmadízben van tárcaközi körözés alatt. Az egyeztetések alapján egy újabb tervezet rövidesen elkészül, és remélhetőleg az utolsó kört tehetjük meg az egyeztetés során az érintett minisztériumokkal, elsősorban az Igazságügyi Minisztériummal, a Pénzügyminisztériummal és a Belügyminisztériummal mint a leginkább érdekelt tárcákkal.
A kormányrendelet benyújtására csak az Igazságügyi Minisztériummal együttesen kialakított normaszöveg elkészülte után, a közigazgatási államtitkári egyeztetést követően kerülhet sor. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ennek mielőbbi megtörténte érdekében az IKIM a maga részéről a szükséges kezdeményezéseket folyamatosan megteszi. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem