DR. RAPCSÁK ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

DR. RAPCSÁK ANDRÁS
DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A tárca a megyei közútkezelő társaságok létrehozásával azt a célkitűzést kívánta megvalósítani, hogy ezen társaságok gondoskodjanak az állami tulajdonban lévő közúthálózat üzemeltetéséről, s a kezelés keretében természetesen az utak karbantartásáról is. Az üzemeltetői feladatok rangsorolását, azok ellátási szintjét az állami közúthálózat kezelői számára kötelező érvénnyel az országos közutak ideiglenes kezelői szabályzata írja elő, mely egységes ellátási színvonalat kíván biztosítani, elsőrendűen fontosnak tekintve a közlekedés biztonságát.
A közúti közlekedés biztonságának a biztosításához azonban mindenképpen hozzátartozik az utak rendszeres tisztítása, portalanítása, csúszásmentesítése is, amelyet azonban a közútkezelő közhasznú társaságok kellő anyagi források híján nem tudnak folyamatosan biztosítani, és így rendkívül balesetveszélyes helyzet alakul ki.
(15.20)
A települési önkormányzatoknak azonban el kell látniuk feladataikat, és azokat a feladatokat is, amelyeket a lakosok, polgárok méltán elvárnak tőlük; akik nem fognak különbséget tenni az állami tulajdonban lévő közutak és az önkormányzati tulajdonban lévő közutak között. Az önkormányzatoknak ily módon nincs más választásuk: minden törvényi kötelezettség és a célra biztosított forrás nélkül karban kell tartani az állami utakat is. Az ilyen eljárást nevezhetjük nyugodtan kényszernek, hiszen az önkormányzatok a központi költségvetés nemtörődömsége miatt kénytelenek saját forrásaik terhére ellátni állami feladatokat. (Egy hang a jobb oldalon: Jól beszél!)
Az önkormányzati forrásbiztosítás erősen korlátozott voltát ismerhetjük fel az Útalap bevételeinek megosztásánál is, ahol a biztosított lehetőség nem éri el az Útalap forrásainak 2 százalékát, míg az önkormányzati kezelésben lévő, szilárd burkolattal ellátott utak hossza az állami tulajdonú úthálózat 80 százaléka.
Külön ki kell emelni, szólni kell a Belügyminisztérium teljes érzéketlenségéről, hiszen mint az önkormányzatok költségvetési fejezete gazdájának abban az irányban kellene tevékenykednie, hogy az önkormányzatok megfelelő saját forrásra tudjanak szert tenni feladataik ellátása érdekében.
Kérdéseim, államtitkár úr:
Hogyan vállalhatja fel a minisztérium közúti balesetek okozásának felelősségét?
Milyen érdekeket szolgál az önkormányzatok és a lakosság, valamint az önkormányzatok és az állami szervek szembeállítása?
Valamint: terveznek-e intézkedést, módosítást az interpellációban érintett minisztériumok a felsorolt áldatlan állapotok megszüntetéséért?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem