DR. VILÁGOSI GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! A Bingó Lottó Kft. létrehozása a hatályos jogi előírásoknak megfelelően történt, önmagában véve a létrehozáshoz külön engedélyre, külön hozzájárulásra nem volt szükség. A résztulajdonosi, alapítói részvételre az OTSH elnökének egyetértésével került sor.
Az, hogy szükség volt-e egy különálló szervezet létrehozására, kérdésként felmerülhet. Így utólag természetesen elég nehéz megválaszolni ezt a kérdést. Tény az talán az előbbiekből kifolyólag, hogy jogi akadálya nem volt egy másik szervezet létrehozásának. Ugyanakkor pedig a Bingó Sport Kft. a terembingó játék szervezésére alakult, és kizárólag a számsorsjáték szervezésére kapott engedélyt.
Az OTSH vezetése a telebingó sorsjátékkal kapcsolatos országos terjesztési és a tévéműsorok elkészítési feladatinak ellátása miatt támogatta végül is a Bingó Lottó Kft. létrehozását. Tehát ez lehet az ilyen irányú szakmai magyarázat egy másik szervezet létrehozására. A hatályos jogi szabályozás tehát lehetővé tette, hogy a játékengedéllyel rendelkező Bingó Sport Kft. - természetesen saját felelősségére - kialakított bonyolítási formát alkalmazza.
Hogy a Bingó Sport Kft. miért csak 5 százalékban volt a Bingó Lottó Kft. tulajdonosa, úgy gondolom, hogy nem a belügyminiszter kompetenciájába tartozó kérdés ennek megválaszolása. Feltételezésekbe bocsátkozhatunk. Például esetleg azért, hogy kisebb legyen a kockázata a részt vállaló kft.-nek.
Az tény, vagy legalábbis a jelenlegi szakaszban, a nyomozati szakaszban mondhatjuk azt, hogy az már tény, hogy a két kft. közötti szerződésen alapuló tevékenység, illetve a Bingó Sport Kft. által végzett felügyeleti, ellenőrzési tevékenység nem volt egyértelműen szabályozva, és ebből kifolyólag itt valóban komoly hibák történtek. Mondhatni azt, hogy nem volt kielégítő.
Hogy nem nézte senki sem tétlenül, erre bizonyíték az, hogy az OTSH elnöke a saját ellenőrzési önálló osztálya által vizsgálatot rendelt el annak idején, valamint az is, hogy a Belügyminisztérium ellenőrzési főosztálya által megtartott vizsgálat is arra a következtetésre jutott, azzal az eredménnyel járt, hogy a Bingó Sport Kft. ellenőrzési tevékenységét nem találta kielégítőnek.
Az már a korábbi kérdésére válaszként elhangzott, hogy ki ellen folyik eljárás, és abból az is nyilvánvaló vált, hogy munkaügyi felelősségre vonásra nem kerülhetett sor, mert az illető akkor már a jogviszonyát megszüntette. Márpedig ez önmagában véve az eljárás megindítását is kizárta. Ami tény, az az, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálati főosztálya pontosan az előbb említett vizsgálatok eredményeként is 1996. szeptember 3-ától csalás bűntette alapos gyanúja miatt eljárást folytat, gyanúsítottként a Bingó Lottó Kft. ügyvezető igazgatója és helyettese kerültek kihallgatásra. Sőt, még ezt azzal is kiegészíteném, hogy a nyomozás során más pénzügyi bűncselekmények elkövetésének gyanúja is felmerült.
Amire ön célzott, hogy látszólag egy egyszerű ügy kivizsgálásáról van szó, véleményem szerint azért ez nem annyira egyszerű ügy, ezt bizonyítja, hogy szakértők bevonására van szükség. Mégpedig egyrészt igazságügyi könyvszakértőnek a bevonására, másrészt pedig számítástechnikai szakértő bevonására. Mindkettő megtörtént, és gyakorlatilag az egyik szakértő már le is adta az anyagát, a másikra még várni kell. Nyilván a nyomozás befejezése csak a szakértői vélemények elkészülte után várható.
A másik területe az ön által felvetett problémának, hogy a Bingó Sport Kft. felszámolását rendelték el: a felszámolási eljárás megindult, a kft. ügyeinek vitelére a bíróság által kijelölt felszámolóbiztos jogosult. Tehát a jelenlegi helyzetet összegezve folyamatban van egy bűnvádi eljárás, egy büntetőeljárás, folyamatban van egy felszámolási eljárás, fegyelmi eljárásra nem volt lehetőség, nem volt jogi mód, és bízom benne, hogy ezen két eljárás befejezésével ez az ügy megfelelően rendeződni fog. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem