DR. AVARKESZI DEZSŐ

Teljes szövegű keresés

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! A sértettek védelmével nem igazán a büntető törvénykönyv, hanem a büntető-eljárási törvény foglalkozik. Az új büntető-eljárási kódex tervezete elkészült, folynak a szakmai egyeztetések. Az új szabályozásban kiemelkedő jelentőséget kap a sértettek és a tanúk jogállásának rendezése, jogaik biztosítására az eljárási törvény egy sor új rendelkezést vezet be. A rendelkezésemre álló rövid időben néhányat megkísérlek ebből ismertetni.
Bővülnek a sértett jogai. Már a nyomozás során is betekinthet az iratokba, és pótmagánvádlóként felléphet akkor, ha az ügyész vagy a nyomozó hatóság elutasítja a feljelentést, a nyomozást megszünteti, vagy a vádat elejti. Az új eljárási törvény nemcsak a sértettekből tanúkká vált személyekre, hanem minden, az eljárás során tanúként megjelenő személyre védelmi rendelkezéseket tartalmaz. Így például a tanú érdekében segítőként ügyvéd járhat el. Hasonlóan a jelenlegi törvényhez, lehetőség nyílik arra is, hogy a tanú vagy az érdekében eljáró ügyvéd kérelmére a tanú személyi adatait zártan, elkülönítve kezeljék. A zárt adatkezelésen túl különösen indokolt esetben rendelkezhetnek úgy a hatóságok, hogy a rendőrség a tanú részére személyi védelmet nyújtson.
Új szabályozása lesz az előzetes letartóztatásnak. Eszerint azt el kell rendelni akkor is, ha a terhelt szabadlábon hagyása esetén alaposan lehet tartani attól, hogy a tanú befolyásolásával vagy megfélemlítésével meghiúsítaná a bizonyítást.
Igen fontos rendelkezés: ha van olyan tanú az ügyben, aki lényeges vallomást tud tenni, és az életét, testi épségét vagy hozzátartozójának testi épségét veszély fenyegeti, akkor lehetővé kell tenni, hogy a tanú személyét és adatait zártan kezeljék, a nyomozási bíró már a nyomozás során kihallgassa őt, és így nem lesz szükség arra, hogy a bírósági tárgyaláson személyesen jelenjen meg.
Ennyit tudtam elmondani, de még számos új rendelkezést tartalmaz ugyanebből a célból az új eljárási kódex. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem