DR. SZABAD GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Külügyminiszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kérdés, amit megfogalmaztam, így hangzik: enged-e a 48-ból a kormány a kormányfelelősség kérdésében is? A kérdésfeltevés nem rejtélyeskedő, valóban egy olyan alkotmányos kérdést igyekeztem megfogalmazni, ami indokolja a történelmi utalást.
Az április 10-ei kormányülés után a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára nyilatkozatot tett az ülésen elfogadott kormányhatározatokról. Szólt arról - egybehangzóan beszámoltak erről a lapok -, miszerint az elképzelés, sőt a döntés szerint olyan törvényjavaslatot fogalmaznak meg, amely speciális mentelmi joggal ruházná fel azokat a minisztereket, akik nem képviselők. A megfogalmazás szerint aki ilyennel rendelkezik, az ellen büntetőeljárást csak az államfő egyetértésével lehessen kezdeményezni.
Jelezni szeretném, hogy ez az általános parlamentáris eljárástól különbözik, és nagyon különbözik attól, amit Magyarországon 1848 óta az alkotmányos periódusokban megadni szokás. 1848 előtt volt szokás az, hogy az államfő sajátos függésbe vonhatta - és vonta is - a kormány tagjait, illetve - más kérdés - általában a törvényhozás tagjait. Ettől 1848 megszabadította a magyar alkotmányosságot. Kérdés: indokolt-e ennek részleges visszaállítása? (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem