DR. KUTRUCZ KATALIN

Teljes szövegű keresés

DR. KUTRUCZ KATALIN
DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A vámtörvényjavaslatot, amit a kormány benyújtott, én is elolvastam, és az valóban megfelelő megoldást nyújt azokban az esetekben, amelyek még folyamatban vannak. A probléma nem ez.
A probléma az, hogy ezt a vámtörvényt még el sem kezdte tárgyalni a parlament, amíg tárgyaljuk, megszavazzuk, kihirdetik, hatályba lép, addig egy meghatározott idő eltelik, és nagy kérdés az, hogy mi lesz azokkal az ügyekkel, amelyek akkor már nem lesznek folyamatban, mert valamilyen oknál fogva befejeződtek, hiszen a vámtörvény másra nem vonatkozhat. Ahol már beszedték az egyetemektől a pénzt, azokkal, sajnos, ez a vámtörvényjavaslat nem tud mit csinálni.
Ugyanakkor látszanak olyan határozatok, olyan vámhatározatok, amelyekből feketén-fehéren kitűnik, hogy az intézkedő vámhivatalnok a rendelkezésére álló okiratokból állapítja meg azt utólag, hogy az, amit előzőleg vámmentesnek nyilvánított, mégsem az - a törvényes, ugye, az lenne, ha folytatnának valamiféle helyszíni ellenőrzést, és kiderülne, hogy nem tudományos, nem oktatási célokra használják az adott készüléket, hanem másra is. Azt azonban, hogy ténylegesen mire használják, az egyszer már ott lévő iratokból, amelynek alapján egyszer már azt mondták ki, hogy vámmentes, megállapítani nem lehet.
Ezekben a határozatokban, sajnos, az is szerepel, hogy amennyiben meghatározott határidőn belül - a törvényben elért határidőn belül - az egyetemek nem fizetnek, akkor azonnali beszedési megbízással beszedik a vámtartozásokat. Erre egyébként módjuk és joguk van. Erre a gyakorlatra tekintettel, és ez a határozat például március közepén született, tehát (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) később, mint ahogy ön válaszolt, erre tekintettel, hogy az illetékes bizottság is tudjon ezzel a kérdéssel foglalkozni, és egyesült erővel talán tudunk valamit csinálni a vám- és pénzügyőrséggel szemben (Az elnök a csengő újbóli megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idő leteltét.), nem tudom elfogadni a válaszát, és kérem, hogy a parlament se fogadja el. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem