DR. VILÁGOSI GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által elmondottak többnyire megfelelnek a tényeknek, de nem mindenben. Egy nagyon fontos, nem elhanyagolható momentumra szeretném felhívni a figyelmet. Nem arról van szó, hogy pénzpapírt hoztak be az országba, hanem arról van szó, hogy biztonsági papírt hoztak be az országba. Azért nagyon lényeges a kettő között különbséget tenni, mert a biztonsági papír a hatályos magyar jogszabályok értelmében nem tartozik az importengedély-köteles áruk körébe, tehát legálisan bárki behozhatja; ellentétben a pénzpapírral, ami természetesen nem ebbe a kategóriába tartozik.
Ebben az esetben is ez történt. Az tény azonban, hogy az ORFK szervezett bűnözés elleni szolgálata információk alapján, a rendőrségi törvény 63. §-a alapján a bűncselekmény megelőzése érdekében a beérkező szállítmány útját figyelemmel kísérte. Tette ezt azért, mert ez a biztonsági papír arra viszont természetesen alkalmas, hogy hamis pénzt állítsanak elő belőle. Ezt a megfigyelő tevékenységet eleinte csak az ORFK szolgálata végezte, majd amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a végcél, a rendeltetési hely nem azonos a vámudvarral, akkor kérték a nemzetbiztonsági szolgálat közreműködését. Amikor a nemzetbiztonsági szolgálat a végrehajtás során észlelte, hogy ezt a szállítmányt kettébontották... - és ez az a mozzanat, amikor valóban az egyik gépjármű rakományát szem elől tévesztették.
Ugyanakkor az ORFK a szállítmánnyal kapcsolatos további információk alapján, ami arra vonatkozott, hogy a szállítmányt nem a valós vételárnak megfelelő számlák alapján vámkezeltették... - átadta a vám- és pénzügyőrségnek, ez a vám- és pénzügyőrség megkereste a német vámszerveket '96. januárjában. A megkeresés eredményeként júniusban kaptak egy jelentést, és ez alapján a vámszervek csempészet bűncselekménye miatt és az időközben felmerült hamis zárjegyek készítésére utaló adatok alapján pedig a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bélyeghamisítás alapos gyanúja miatt büntetőeljárást rendelt el. A büntetőeljárásokat egyesítették a tárgyi összefüggésre tekintettel. Az eljárás során 9 gyanúsított ellen folyik jelenleg büntetőeljárás, a személyek közül 7 fő előzetes letartóztatásban van, míg a 300 darab hamis ötezer forintos egy része pedig már megkerült a büntetőeljárás során. Ami nagyon biztató: a nagy erőkkel folyó eljárás egyúttal megakadályozta az eltűnt papírmennyiség további felhasználását. Ezt bizonyítja, hogy újabb hamis ötezer forintosok nem kerültek a közforgalomba.
Amire ön is utalt: valóban egy vizsgálat folyt, és ez befejeződött. Ennek során tehát az került igazolásra, hogy annak ellenére, hogy az információk nem utaltak bűncselekmény gyanújára, törvényesen és indokoltan járt el mind a rendőrség, mind a nemzetbiztonsági szakszolgálat.
(15.20)
Tény az, hogy a két szolgálat, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálat együttműködése évek óta jó és eredményes. Ebben a konkrét ügyben is pontosan az előbbi adatok - már 9 fő ellen eljárás indult és 7 előzetes letartóztatásban van - azt bizonyítják, hogy itt is eredményes. Az a mozzanat azonban valóban azt bizonyítja, hogy a bűnügyi munka, a felderítési munka kockázattal jár, és ez a kockázat gyakorlatilag annyit jelent, hogy hiba csúszhat be, és gyakorlatilag ez következett itt is be.
Tavaly óta azonban nem emelkedett a hamispénzforgalom, ami azt mutatja, hogy bár megfelelő komolysággal kell kezelni az ügyet - és megintcsak visszautalok az előbbiekre: úgy is kezeli a két szervezet -, ez azt bizonyítja, hogy nem kell pánikot kelteni, és Akar államtitkár úr már az azonnali kérdéseknél erre válaszolt is.
Ugyanakkor pedig, mivel az ellenőrizhetetlen felhasználásban valóban veszélyek rejlenek, ezért a kormányzat a közigazgatási egyeztetésen már túljutott előterjesztés alapján a következő ülésén dönteni fog arról, hogy az ilyen, úgynevezett biztonsági papír behozatalát is engedélyhez köti.
Kérem ezek után képviselő urat, hogy a válaszomat fogadja el, és ismételten hangsúlyozom, hogy az eset a pénzügyi rendszer megingatására nem alkalmas, ez erős túlzás. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem