DEMETER ERVIN

Teljes szövegű keresés

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Interpellációt intéztem Nikolits István tárca nélküli miniszterhez és Kuncze Gábor belügyminiszterhez, mert mind a titkosszolgálat, mind a rendőrség szeme elől eltűnt az a tehergépkocsi, amelyik tíz tonna, hamis bankjegy előállítására alkalmas papírt szállított. Nem tudom megítélni - és gondolom, a parlament sem -, hogy kinek a felelőssége; nem is megoldás az, ha egymásra tolják a felelősség kérdését, ezért mindkettőjükhöz címeztem interpellációmat.
1995. december 21-én Magyarországra érkezett tíz tonna, hamis ötezer forintos nyomására alkalmas pénzjegypapír. Az illetékes magyar hatóságok tájékoztatást kaptak a német társszervektől. Ezt nyilván az indokolta, hogy a mennyiség és a papír minősége gyanút keltett már a német oldalon is, és a nemzetbiztonsági szakszolgálat, valamint a rendőrség figyelte és nyomon követte a bűncselekmény elkövetésére alkalmas papír útját. A budapesti Orczy tér környékén azonban ez a veszélyes szállítmány még aznap eltűnt, a mai napig is ismeretlen helyen található. Azért veszélyes ez a mennyiség, mert ebből - 50 százalékos selejtet számítva is - tízmilliárd forintot lehet előállítani többféle technikával.
Az Országgyűlés ülésén is már felvetődött az azonnali kérdések órájában ez a problémakör, és miniszter urak a válaszukban arról tájékoztatták az Országgyűlést, hogy az ügy tisztázására közös vizsgálatot indítanak, és ennek lezárta után tájékoztatják mind a parlamentet, mind pedig a nyilvánosságot. 1997. február 19-én Kuncze Gábor belügyminiszter úr olyan nyilatkozatot tett, hogy akár napokon belül is lezárulhat a vizsgálat. Azóta nagyon sok hét eltelt, és a vizsgálat ismereteink szerint befejeződött. Azonban ennek eredményéről mindeddig sem az Országgyűlés, sem pedig a nyilvánosság nem kapott tájékoztatást.
Ezért tisztelettel kérem a miniszter urakat, hogy adjanak magyarázatot az Országgyűlésnek, hogyan tűnhetett el a titkosszolgálat és a rendőrség szeme elől tíz tonna, hamis bankjegy előállítására alkalmas pénzpapír. Válaszukat várom. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem