DR. DÁVID IBOLYA

Teljes szövegű keresés

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Torgyán József okfejtése és Torgyán József sem szorul védelemre; én inkább az intézmény védelmében szeretnék szólni, és ez az azonnali kérdések órája. Ebben a vitában két dolgot nem értettem.
Az egyik dolog az, hogy a Házszabály eligazítást ad ebben a kérdésben. A 119. § azt mondja, hogy a tárgy feltüntetésével kérdést tehet fel. Nem világos ebből a vitából, hogy valóban csak a tárgyat mulasztotta-e el Torgyán József - ahogy ezt az elnök asszony mondja -, hiszen az a levél, amit Torgyán József kapott, nem arról szól, hanem a Ház méltóságáról - és ez tartalmi kérdés. Ha a Ház méltóságáról szól, erre a Házszabály 19. §-a valóban felhatalmazza a házelnököt, a Házszabály 54. §-a azonban az eszközeit is meghatározza, hogy milyen eszközei vannak ilyenkor a házelnöknek.
(10.50)
Az azonnali kérdéseknél amit vizsgálni lehet: ki, mikor nyújtja be - mert erre van a Házszabályban rendelkezés -, és hogy a kérdezett feladatkörébe tartozik-e. Nyilván szabályszerű formában benyújtottnak minősül ilyen értelemben az, amit Torgyán József benyújtott, hiszen a Házszabály azt mondja a szabályszerű formánál a 97. §-ban, hogy ezt vizsgálhatja a házelnök - a szabályszerű formát -, nem tartalmi és nem érdemi kérdéseket.
Hangsúlyozom még egyszer: az intézmény védelme érdekében mondom; mert ha a szabályszerű formát vizsgáljuk, akkor a szabályszerűségre azt írja elő, hogy a frakcióvezető nyújthatja be - tehát nem bármelyik képviselő -, meghatározott időpontig lehet benyújtani, és azt, hogy a feladatkörébe tartozó ügy. De arra, hogy mi tartozik a feladatkörébe, az alkotmányügyi és ügyrendi bizottság egyszer egy nagyon jó értelmezést hozott, amivel ellenzék és kormányzópárt egyetértett. Ez arról szólt, hogy ezt a kérdést egyedül a megkérdezett döntheti el, tehát nem a házelnök, hogy a kérdés a feladatkörébe tartozik-e vagy sem; tehát ilyen értelemben nem a házelnök jogosult a feladatkörről dönteni, hanem a megkérdezett személy.
Amikor a másik kérdésben döntött az ügyrendi bizottság, akkor szintén elhárította magától azt a kérdést, hogy etikai és morális kérdésekben állást tudna foglalni. Azt hiszem, összegezve ezt az ügyet: jó lenne, ha a Házszabályt mindenki betartaná - ki, mikor és a feladatkörébe tartozó ügyben nyújtaná be.
Egyebekben pedig, ha a házelnök egy három éve kialakult szokásjogot meg kíván az Országgyűlésben változtatni - mert azért nem volt arra példa, hogy az Országgyűlésben a három év alatt azonnali kérdéseket visszautasítson -, akkor konzultáljon, és alakítsuk ki ennek valamilyen gyakorlatát, de azért ne derült égből villámcsapásként érje ez a képviselőt és a képviselőcsoportot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem