HEGYI GYULA

Teljes szövegű keresés

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Több módosító indítványt nyújtottam be, amelyek nem találkoztak sem az előterjesztő, sem a bizottsági többség támogatásával; a 94. pontban azonban mind az előterjesztő, mind az érintett bizottságok elfogadták módosító indítványomat, mely szerint az alap kiadásaiban kerüljenek külön feltüntetésre, külön alpontként a kisajátítási és kártalanítási költségek. Ennek örülök, hogy így történt, és éppen ezért szeretnék még egyszer emlékeztetni arra, hogy jó lenne, hogyha a kártalanítás odaítélésénél, a kártalanításra való jogosultság meghatározásánál figyelembe vennének olyan műemlékvédelmi jellegű beavatkozásokat, amelyek esetében ez indokolt lehet.
Én tudom azt, hogy műemlékkel rendelkezni magánemberként, önkormányzatként, egyházként természetesen fokozott felelősséget jelent, hiszen itt a becsület együtt jár a kötelezettséggel, mint nemes esetekben általában, mégis azt gondolom, hogy a műemlék-tulajdonlás annál kívánatosabb dolog lesz, minél inkább megosztja a terheit az állam a tulajdonossal különböző esetekben. Úgyhogy amennyiben ezt elfogadja a tisztelt előterjesztő, akkor kívánatosnak tetszik az, hogy a kártalanítás szabályozása is oly módon történjék, hogy minél korrektebb legyen.
Egyébként általánosságban azt lehet mondani valóban a kisajátításról, kártalanításról, egyebekről, azt gondolom - és ez talán valamilyen módon Orosz István képviselőtársamnak is a válasz -, hogy hosszú távon egy olyan társadalomban szeretnénk élni, gondolom, amelyben nem csak és kizárólag az állam minősül a műemlékek jó gazdájának, hosszú távon olyan társadalomban szeretnénk élni, amelyben magánember, önkormányzat, társadalmi szervezet, egyház, mindenki magáénak tekinti a műemléket, hiszen a műemlék nem az államé, és nagyon szomorú lenne, ha csak és kizárólag az állam gondoskodna róla. Hiszen amellett is érvelünk többen, hogy bizonyos feltételek mellett lehetőséggé váljék például műemléki lakóházakat a lakóknak megvásárolni, és ilyen értelemben amit Orosz István fölvetett, akkor nyilván az ebből való bevételnek is a műemléki alapot kell szolgálni. Azt gondolom tehát, hogy jó, hogy a kisajátítás és kártalanítás felmerül, gondolunk rá, és szűkös lehetőségekhez képest minél inkább kívánatossá kell tenni, hogy műemléket birtokolni ne jelentsen túlzott terheket a tulajdonosnak.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem