HEGYI GYULA

Teljes szövegű keresés

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben a szakaszban több módosító indítványt adtam be, amelyek tudomásom szerint nemigen nyerték meg sem az előterjesztő, sem a bizottságok tetszését. Néhány szót szeretnék szólni róluk, azzal együtt, hogy demokrata lelkületű emberként elfogadom a kollektív bölcsességet, még ha nem is egyezik meg a saját véleményemmel, illetve módosító indítványommal. Mégis úgy gondolom, ha már dolgoztam rajta szakértőimmel együtt, és nagyon sok ember érdekeit fejeznék ezek a módosítványok, akkor érdemes és hasznos róluk szólni.
Azt gondolom, hogy a műemléki környezet szabályozását próbálta olyan módon szűkíteni ez a módosító indítvány, hogy a műemlékkel egy építési egységben, egy építési telken levő építmények - amennyiben semmilyen műemléki értékük nincs - ne olyan szigorú szabályozás alá essenek, mint a műemléki értékkel bíró épületek. Ennek az a gyakorlati jelentősége, mindannyian tudjuk, hogy nagyon sok lakóház van ilyen műemléki környezetben, és a lakóházakban levő bérlakások megvásárlása, felújítása ügyében és hasonló ügyekben az ott lakók úgy érzik, hogy bár ők nem műemléki házban laknak, mégis ez a fajta szabályozás valamilyen módon, nagymértékben korlátozza lehetőségeiket a lakásukkal való rendelkezésükben.
Társadalmi szervezetek kerestek meg például a budai várból. Elmondták azt, hogy ez egy régi problémájuk, és ilyen értelemben úgy gondolják, hogy amennyiben ez a módosítás elfogadásra kerülne, akkor maguk a műemléki értékek, a műemlékvédelem szempontjai nem sérülnének, mégis a műemléki környezetben levő, semmilyen műemléki értékkel nem rendelkező házakban lakó emberek lehetősége javulna.
Azt is vegyük figyelembe, tisztelt képviselőtársaim, hogy a műemléki értékű lakóházakat annak idején nem állami hivatalok emelték, hanem polgáremberek építették, és több száz éven keresztül polgárként éltek benne, és megőrizték olyan állapotban, hogy ma is büszkék lehetünk rá. Ezzel együtt természetesen, ahogy mondtam, elfogadom, ha a többség szakmai szempontok alapján másként gondolkodik; és nem is kívánok semmit tenni, nem is sokat tehetek, tudomásul veszem - mondom - a többséget.
Azt azonban őszintén szólva nehezen veszem fel, és szeretném mindenképpen megemlíteni, hogy az általános vitában egyik ellenzéki képviselőtársam rosszallotta, hogy én ezeket a módosító indítványokat beadtam, és hozzátette azt, hogy egy kormánypárti képviselő egyáltalán hogy mert ilyen módosító indítványokat beadni. Mondjuk, egyik ellenzéki képviselőtársam, Csóti György is hasonló szellemben adott be módosító indítványokat, nyilatkozott, tehát ilyen értelemben e tekintetben kormánypártiak és ellenzékiek ízlése vagy véleménye is találkozhat.
Ezzel együtt úgy gondolom, hogy egy ilyen, kifejezetten szakmai jellegű törvénynél, amikor különböző értékeket, a műemlékvédelem értékeit és a polgáremberek érdekeit kell egymással kiegyenlíteni, akkor nagyon szerencsétlennek tartom az ilyenfajta fogalmazásmódot, és nem hiszem, legalábbis életemben nem fordult még elő, hogy egy módosító indítványt a szerint értékeltem, hogy kormánypárti vagy ellenzéki képviselő adta be. A javaslat egyébként a Magyar Demokrata Néppárt egyik képviselőjétől érkezett, ő sem nevezett meg engem, azért fogalmazok csak ilyen körülírva.
Mindenesetre úgy gondolom, hogy ezek a módosító indítványok, amelyeket beadtam, egyfajta logika alapján születtek meg, lakossági érdeket képviselnek; elfogadom, ha nem kerülnek megszavazásra, hiszen a demokráciában ez is benne van. Nem gondolom azonban, hogy ilyen módosító indítványokat helyes lenne aszerint megítélni, hogy beterjesztőik a parlamenti patkó melyik oldalán ülnek. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem