DR. LATORCAI JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. LATORCAI JÁNOS
DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar energiaszektor még állami kézben lévő, rendkívül meghatározó stratégiai fontosságú részének jövőbeli sorsa, úgy hiszem, mindenki számára létkérdés. Ezért mindaz, amit Demeter Ervin frakcióvezető úr ebben a felszólalásában említett, úgy hiszem, rendkívül fontos, és az egész parlament figyelmére igényt tart.
Éppen meglepett, ahogy miniszter asszony erre reagált, mert azt mondotta, hogy minden annak a koncepciónak a jegyében történt az eddigi privatizáció során, amit a magyar energiapolitikai koncepció cím alatt 1993-ban az Országgyűlés meghatározó többséggel, majdnem mondhatnám, hogy egyhangúlag elfogadott. Szeretném ezt aláhúzni azért, mert Szalay Gábor úr említette, hogy történtek hibák.
Nos, a hibák pontosan annak következtében jöttek létre, hogy nem ezt az energiapolitikai koncepciót, illetve ennek alapját képező tanulmányt használta fel a kormány az eddigi privatizációs tevékenysége során, hanem csakis és kimondottan egyetlenegy cél vezérelte, hogy a költségvetés mielőbb bevételekhez jusson. Ebben az energiapolitikai koncepcióban - öntsünk tiszta vizet a pohárba - az értékesítés 20 százaléka volt megengedett költségvetési bevételként csak, és 20 százalék kötelező tőkeemelés volt megfogalmazva; ilyen értelemben bármelyik cégnek legfeljebb egyharmada lett volna elidegeníthető. Ez a 20 százalék lehetőséget adott volna arra, ami ma nincs meg: hogy az igen szükséges fejlesztések végbemenjenek.
(15.20)
Tisztelt Képviselőtársaim! A tényekhez a dolgok valós olvasata is hozzátartozik; tehát amikor valaki megpróbálja politikai szlogenekkel a szakmaiságot háttérbe szorítani, akkor időnként nem árt, ha tükörbe is néz. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem