BURÁNY SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Varga Mihály hozzászólására kívánok reagálni a Házszabály alapján, már csak azért is, mert én néhány megállapításával - ellentétben Latorcai János képviselőtársammal - nem értek egyet.
Először is szeretném kiegészíteni azokat a számokat és tendenciákat, amelyeket a gazdasági növekedéssel összhangban elmondott. Ha már Csehországra és Lengyelországra hivatkozunk, akkor érdemes az elhangzottakat azzal kiegészíteni, hogy Lengyelországban egy olyan sokkterápiát követett ez a gazdasági növekedés, mely a magyarországihoz képest nagyságrendekkel nagyobb mértékben csökkentette a reálkereseteket, és a gazdaság egy ilyen sokkterápiát követően indult meg annak a növekedésnek, amelyet képviselő úr említett.
Ha Csehország esetét említjük, akkor azt is illik hozzátenni, hogy Csehországban a gazdasági növekedést a cseh fizetési mérleg drasztikus romlása kíséri, amely a nemzetközi elemzők szerint előbb-utóbb meg fogja torpantani ezt a növekedést. Ha összehasonlítjuk Magyarországgal, és még hozzátesszük, hogy Magyarországon - ellentétben Csehországgal - a privatizáció valóban tulajdonosváltást eredményezett, akkor azt kell mondanom, hogy a magyar növekedés valóban fenntarthatónak látszik.
Az infláció tekintetében viszont képviselő úr egyszerűen tévedett, amikor arról beszélt, hogy márciusban megtört az eddigi trend, és az infláció újra növekedett. Azt hiszem, vagy a KSH legutolsó adatait vagy az erről tudósító Világgazdaságot nem olvasta, hiszen a várakozásokkal ellentétben kisebb volt a márciusi drágulás; a KSH adatai szerint az árak - hajszálra egyezve a múlt év havi árindexével - 1,9 százalékkal nőttek.
(16.10)
Tehát az infláció csökkenésének trendje egyáltalán nem tört meg. Az utolsó tizenkét hónapban pedig 18,8 százalékos volt ez az infláció. Mellesleg ez alacsonyabb, mint ahogy a kormány becsülte; 19,3 százalékra várta ezt az ominózus tizenkét havi inflációt, tehát a kormány nem hogy nagyot mondott (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), a valóság még ennél is optimistább. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem