AKAR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt a GDP-növekedéssel kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy egy héttel ezelőtt én nem egyszerűen csak arról beszéltem, hogy usque 1 százalékkal nő a GDP - ha csak ennyit mondtam volna, önnek teljesen igaza lenne, hiszen egy százalék nem egy olyan óriási nagy szám -, hanem arra hívtam fel a figyelmet, hogy éven belül nagyon érdekes ennek a folyamatnak az alakulása.
Tehát az év első részében még 0 százalék körüli volt jóindulattal, az utolsó negyedévben viszont már jóval 1 százalék fölött volt. Tehát ha a tendenciát nézzük - az éven belüli változást -, és megnézzük a KSH januári, februári számait az ipari termelés alakulásáról, akkor egyértelműen látszik, hogy igen, ebben az évben már olyan 2-2,5 százalék körüli GDP-növekedés jó eséllyel látható; egyébként a független kutatóintézetek is általában ebben a sávban mondanak becsléseket.
Ami az inflációt illeti: őszintén szólva, én egy kicsit furcsálltam az elhangzottakat, azt hittem, hogy itt most többen önkritikusan el fogják mondani, hogy nagyon pesszimisták voltak a költségvetési vita idején, hiszen akkor még 20 százalékos inflációról beszéltek, s elmondták, hogy a 18 százalék - amit a kormány prognosztizál - teljesen tarthatatlan. Nos, az élet - idáig legalábbis - azt mutatta, hogy márciusban 18,8 százaléknál tartunk. Ha valaki összeveti azokat a számításokat, amelyek akkor készültek a havonkénti lefutásra - ott vannak például a szakszervezeteknél, mert az ÉT keretében ez téma volt -, majdnem fél ponttal vagyunk lejjebb az éven belüli prognózishoz képest.
Mindez azt jelenti, hogy most már nagyságrendileg megnőtt a valószínűsége annak, hogy a 18-at tartani tudjuk, ez egyébként abból is látszik, hogy a legtöbb független kutatóintézet korrigálta a korábbi előrejelzését, és jön lefelé; tehát ma már azt mondhatjuk, hogy a 18 százalék jó eséllyel megvalósíthatónak látszik évi összesenben, és nyilván év végében egy ez alatti, 17 százalék körüli szám látszik reálisnak.
Természetesen ez még mindig egy nagyon magas infláció, és én mélyen egyetértek azzal, amit itt többen mondtak, hogy a gazdaságpolitika egyik központi célja kell hogy legyen, hogy ennél még lejjebb tudjunk menni; hogy pontosan hová lejjebb, ezt majd a jövő évi költségvetés előterjesztése kapcsán fogjuk megmondani, hogy ez most 13 százalék lesz (Az elnök pohara kocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.), vagy ettől egy kicsit eltérő. Ezt ma még végérvényesen nem lehet a tervezés szintjén sem megmondani. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem