JAKAB RÓBERTNÉ

Teljes szövegű keresés

JAKAB RÓBERTNÉ
JAKAB RÓBERTNÉ, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt évben elfogadott ez évi költségvetési törvény 1. számú melléklete országgyűlési fejezetének VI. címében a parlament, mint tudják, a hazai kisebbségi szervezetek működési költségeinek támogatásaként előirányzott 70 millió forintot. Hangsúlyozom a "támogatás" szót, mivel itt valóban nem a működés biztosítását mondja ki a törvényi szöveg, csupán támogatásról rendelkezik, egyébként az összeg nagysága, jobban mondva kicsinysége is erre utal.
Az elosztásra a bizottságunk pályázatot írt ki. A közel 300 pályázat elbírálása megtörtént, és amint az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság ajánlásában képviselőtársaim olvashatták, 130 kisebbségi szervezet részesült valamilyen támogatásban - vagy részesülne, hiszen ez még tervezet csupán. Bizottságunk a határozati javaslatot és mellékletét e hó 9-én, múlt szerdán tárgyalta meg és fogadta el; hangsúlyozom megint, hogy egyhangúlag, tehát konszenzus volt az elfogadásában. Egyeztettük a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, illetve a Kisebbségekért Közalapítvány által kiírt pályázat által adományozott pénzek sorsát, alapjában véve az elszámolás megtörténtét.
A vitában nyilvánvalóvá vált, hogy a bizottság tagjai személyes tapasztalataikra is támaszkodnak, amikor döntenek az odaítélésről, és - ezzel szeretném befejezni - határozott állásfoglalásként hangzott el a bizottság részéről, hogy a kisebbségi szervezetek finanszírozásának keserű poharát a bizottság szeretné a jövőben önmagától elhárítani, s reméljük, hogy a kisebbségi törvény módosítása erre alkalmat ad. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem